Avduker ny minnetavle på 17. mai

Trekker middelalderkirke fram i lyset.

Alf Daniel Moen har forfattet teksten på den nye minnetavla ved Aadal kirke som skal avdukes 17 mai. Her står han ved steinen som Hegra historielag reiste i 1985 og til venstre ser vi den nye minnetavla.  Foto: Arnulf Gresseth

Nyheter

- En middelalderkirke sto her på Ådal før reformasjonen i 1537.Slik begynner teksten som Alf Daniel Moen har forfattet til minnetavla som skal avdukes ved Ådal 17. mai.

Fra før står det en minnestein ved Ådal. Det var Hegra historielag som tok initiativet til å få den på plass i 1985.

Den har følgende inskripsjon: AADAL KIRKE. Mellomalderkirke nevnt 1530 og 1548.

KIRKEN DEN ER ET GAMMELT HUS STÅR OM EN TÅRNENE FALLER.

Minnetavle

Syttende mai skal en ny minnetavle avdukes på Ådal. Den skal stå ved siden av den gamle steinen. Den nye tavla har en lengere og mere orienterende tekst som Alf Daniel Moen har forfattet. Her har han fått med det meste av de opplysningene som er gravd fram om kirka opp i gjennom åra. Og Moen nevner Jon Leirfall som en god kilde.

Det er de nærmeste naboene til kirketomta, kunstneren Bjørn Bratsberg og møbelsnekker Trond Thomsen som har utformet og laget selve minnetavla. Den består av to solide stolper med bakvegg og med plass til tekst og bilder øverst.

Ellen Gjersing avduker

Det er Hegra historielags leder Ellen Gjersing som skal avduke minnetavla. Dessuten er det tradisjon at syttendemaitoget fra skolen med alle elevene marsjerer til Ådal og legger ned blomster ved minnesteinen. I år får de da en ny tavle å legge å legge blomstene ved.

- Vi bør ikke røpe mer av teksten på minnetavla før avdukinga på grunnlovsdagen, mener Alf Daniel Moen.

- Og det vil nok bli ekstra mange som blir med 17. maitoget til Aadalskirka for å se den nye minnetavla og få lest teksten.