Vår og varmegrader er synonymt med at sirkuskortesjene ruller ut på veien igjen. Mandag, 2. pinsedag, er Cirkus Agora på besøk i Hommelvik, og sirkusdirektør Jan Kjetil Smørdal storgleder seg til å vise hommelvikingene hva de har å by på dette året. Deretter blir det to dager med opptredener på Stjørdal.

Startet på igjen i 2017

Det hele startet med at en ung Jan Ketil Smørdal spente opp ett tau mellom utedoen og epletreet på familiegården hjemme i Nordfjordeid. Med brask og bram startet han Cirkus Agora 1989 med verdenspremiere på Hamar 14. april. Jan Ketil holdt på med omreisende cirkustelt fram til 2009. I perioden 2010 – 2017 har Smørdal drevet lønnsomt med opptredener for Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle spaserstokken, i fornøyelsesparker, på festivaler, gallaforestillinger og på asylmottak.

I 2017 investerte Smørdal i nytt telt og ny bilpark, var igjen ute på de norske landeveier. Dette ble en stor suksess.

Han mener helt klart at folk vil ha ekte cirkus i 2018:

– Det er få ting som kan begeistre så mye som cirkus, uavhengig av alder, kultur eller språk. Vi trenger gjøglerne, gjøglerne er opphavet til all moderne underholdning, sier Jan Ketil Smørdal.

Jubileum for akrobatikken

2018 er også et jubileumsår for sirkus og sirkusopptredener. For 250 år siden oppdaget Philip Astley, som mange regnes for det moderne sirkusets far, at det var lettere å få heste til å opptre og gjøre kunster på kommando i en oval bane. Det var første steg mot sirkusteltene og manesjene slik vi kjenner dem i dag.

– Vi er tilbake til røttene og vil gjerne være med å feire vår historikk. Når vi samtidig nærmer oss 30 år som eget sirkus, gir vi full gass. Vi kommer for å underholde, avslutter en enstusiastisk sirkus-direktør.