LESERINNLEGG: På flere av kartene vi har sett i forbindelse med forslag om travbane på Bjørnstad østre, er Vidarhall ikke med. Vidarhall er heller ikke nevnt ved rådmannens framlegg av arealplanen.

Malvik kommune legger ned ungdomslaget vårt ved at Vidarhall erstattes med en travbane!

Med det blir 120 års sammenhengende lagsarbeid lagt ned. Et 94 år gammelt kjært ungdomshus blir fjernet. Kommunestyret må ta innover seg hvilken inngripen dette er i et bygdesamfunn.

«Aar 1899 den 4de april stiftedes ungdomslaget «Vidar» for markabygden.» Dette er direkte sitat fra første setning i lagets første protokoll. Gudrun, en av døtrene på øvre Bjørnstad, var 8 år gammel da, og hun har fortalt at hun husket godt den dagen og at det var fult av ivrige folk i mastua på gården.

Første leder var Petter Haugan (fra Haugan nedre og lærer på Leistadmoen), nestleder Lorents Vold, styremedlemmer Johan Vollan, Ragna Bjørnstad og Anna Haugan. Kasserer Marta Kvegjerdet, revisorer Olaf Bjørnstad og Edvard Leistad. Ragna Bjørnstad og Marta Kvegjerdet ble valgt til redaktører. Laget startet nemlig et eget blad som fikk navnet «Starin». Det gis ut den dag i dag.

Det ble tidlig satt i gang innsamling av midler til bygging av et eget hus for laget. Tomt ble gitt ved gavebrev fra Nils Naustan på Bjørnstad søndre 7. mars 1923. «Vidarhall» stod klar til åpningsfest 23. november 1924. Tømmer, material, penger og arbeidsinnsats ble gitt av hele bygda. Torleiv Vold hadde vært arkitekt.

Laget og huset har i alle år vært et samlingspunkt for grendefolket. Det har sveiset sammen unge og gamle i generasjon etter generasjon. Barna har alltid vært med, og ved konfirmasjonen begynner de å betale årskontingent. Da kan de være medlemmer så lenge de lever. Den første kontingenten var på 0,25 kroner, står det i protokollen.

Det har vært og er mye aktivitet i laget og huset:

Juletrefester fra første år i 1899. I dag tradisjonelt på 5. juledag. Vi har julebord, andredagsfest, barneskirenn, gaukrenn, basarer og vanlige fester. Videre kan nevnes St.Hansfeiring med grilling og festlig samværog Vømmølsfester. Hver høst gjøres det et storarbeid ved å holde loppemarked. Inntekter må til.

Medlemsmøter holdes med ujevne mellomrom. I oktober i år skal vi mimre over tidligere tiders teater- og sketsj-framsyninger ved å vise gamle filmopptak. Jevnlig er det aktivtetskvelder for barn, slik som f.eks. juleverksted. Arbeidet for barn og unge er viktig.

Medlemmene bruker huset ved barnedåper, brylluper, fødselsdager og andre begivenheter og markeringer. Huset blir også mye brukt til utleie, da Vidarhall er et meget trivelig lokale i fredelige omgivelser.

Hovedstyret, husstyret, aktivitetsgruppa og andre grupper samles på «Vidarhall» for planlegging og arbeid. Bygdefolket har stått på med dugnader i alle år. Garderobe og toaletter er opprustet i det siste. Nylig er det satt inn et flott nytt kjøkken. Huset blir godt tatt vare på.

Vidarhall og Ungdomslaget Vidar er ett. Blir huset borte, blir laget borte!!

Vil kommunen virkelig dette??

Ungdomslaget Vidar

Styret