Elise Ringen (28) forklarer og gestikulerer foran lydhøre kinesere. Hun starter helt fra «scratch» når rulleski står på programmet.

– Jeg er overrasket over all den positive energien de viser. Det er en givende gjeng å jobbe med og det er et utrolig bra samhold i gruppa, sier Elise Ringen.

Andre rulleskiøkta

Hun har nettopp avsluttet den andre rulleskiøkta med de kinesiske utøverne i anlegget rundt den videregående skolen etter at de ankom skibygda. Sammen med hovedtrener Anders Högberg, Eirik Lorentsen, Mats Iversen og Wenche Snildalsli legger hun grunnlaget for det som skal bli et skikkelig oppsving i kinesisk langrenn i tiden som kommer.

– Jeg syntes det hørtes i overkant optimistisk ut da de uttalte at de skulle hevde seg i OL om fire år

– Det er utrolig artig å være med på dette, og vi har kommet godt i gang. Vi må starte helt fra «scratch». Men jeg må si at de jobber bra og viser en veldig god innstilling, sier Ringen, som selv la opp som skiskytter for to år siden.

Saken fortsetter under bildet.

Forrige lørdag ble det arrangert en uhøytidelig sprintkonkurranse i Grova da Kinas idrettsminister var på besøk. Landslagsløper Kathrine Harsem (liggende foran til venstre) var blant annet med. Foto: Privat

Sammen med utøverne var også fire trenere og ledere. Fram til 14. juli skal de bo og trene i Meråker. Målsetning: Hevde seg i langrenn og skiskyting under OL på hjemmebane i Beijing i 2022.

– Jeg syntes det hørtes i overkant optimistisk ut da de uttalte at de skulle hevde seg i OL om fire år. Men de har utviklet seg mye på tre uker, så man skal aldri si aldri, sier Elise Ringen.

I midten av april undertegnet Meråker videregående skole en trenings- og utdanningsavtale med Kina om et tre måneder langt samarbeid. Avtalen går inn under Norges Idrettsforbunds paraply, der Idrettsforbundet fra kulturdepartementet har fått ansvaret for å følge opp en handlingsplan som departementet har avtalt med kinesiske myndigheter.

– Spennende prosjekt

– Det er et utrolig spennende prosjekt å være med på. Utøverne er på ulike nivå når vi kommer til skigåing, og de beste tar til seg ting raskt. Alle sammen er hardtarbeidende. Det har vært noen knall og fall både på snø og asfalt, men ingen alvorlige skader, sier Ringen.

Kinesernes opphold i Meråker skal evalueres i juni. Det utelukkes ikke at samarbeidet blir forlenget.

Vi går tilbake til rulleskiøkta som ble gjennomført tirsdag denne uka. I rundt 25 varmegrader og skyfri himmel terpes det på enkle detaljer. Noen er stødigere enn andre på skiene. Enkelte har knebeskyttere hvis uhellet skulle skje.

Den kinesiske idrettsministeren Gou Zhongwen var på besøk i Meråker forrige lørdag. Her sammen med ordfører Kari Anita Furunes, fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem og rektor Bjørg Sissel Kvannli. Foto: Privat

Mot slutten samler Elise Ringen alle og skryter av innsatsen og opplyser om hva skal skje på styrkeøkta senere på ettermiddagen. Hun snakker engelsk, mens en tolk oversetter til kinesisk.

Wang Linlin (21) og Xu Qiao (19) er slitne etter treningsøkta, men smilet er aldri langt unna. De kommer henholdsvis fra Henan-provinsen og Anhui-provinsen.

– Vi trives i Meråker, og det var akkurat så bra som jeg trodde. Her lærer vi skiteknikk av norske trenere. Det hjelper oss mye, sier Wang Linlin.

Hun forteller at det var artig med skigåing på snø for aller første gang for en måned siden. Så langt er Wang Linlin og Xu Qiao fornøyd med treningsopplegget.

– Det er OL i Beijing om fire år som er det store målet, understreker de.

– Fantastiske omgivelser

De 32 utøverne fra Kina har bakgrunn fra roing og kajakkpadling. Flere er knyttet til «the national youth team». Den kinesiske hovedtreneren Su Shenghua følger med på rulleskiøkta ved Meråker videregående skole med argusøyne.

– Det er fantastiske omgivelser i Meråker, og et perfekt sted for å trene langrenn. Det norske langrennslandslaget er det beste i verden, og vi er her for å oppnå målet om å gjøre et bra OL i Beijing om fire år, sier Su Shenghua.

Saken fortsetter under bildet.

Det er hengt opp kinesiske skilt og plakater inne på Meråker videregående skole. Her ved inngangspartiet. Foto: Lars Sørnes

Også Frode Estil (45) bivåner utøverne med rulleski på beina. Medaljegrossisten fra både OL og VM er idrettsfaglig leder ved skolen og er i tillegg sportslig koordinator for Kina-prosjektet. 45-åringen forteller at han ble litt overrasket da han møtte kineserne på Værnes for første gang.

– Myten om at kinesere er små slo de i hjel med en gang. De er mer storvokste enn jeg trodde på forhånd. Det finnes noen ryggtavler blant gjengen som viser at de kan bli gode stakere, sier Estil.

Flere av guttene er over 1,90 meter, mens noen av jentene rager over 1,75 meter.

– Flotte, atletiske og kraftfulle utøvere, beskriver Estil.

– Ivrige

– De hadde prøvd seg på rulleski i et par uker i Kina før de kom hit. Den første skiøkta på snø hadde vi i Grova 20. april. De var veldig ivrige på å komme i gang, og selv om det sprutregnet så holdt de det gående i over to timer. De enset ikke regnet. Hele gjengen er utrolig motiverte, sier Frode Estil.

Han opplyser at det beste kinesiske langrennsresultatet i OL i PyeongChang tidligere i år var en 37.-plass. Nå har landet et sterkt ønske om å vise seg fra en bedre side om fire år.

– De vil prestere bra i Beijing-OL. Men at utøverne som er i Meråker nå skal klare å havne blant de ti beste skal holde hardt. De er godt trente og har en god motor, men de har ikke langrenn i ryggmargen. Skifølelsen mangler. Derfor prøver vi å gå mest mulig på ski nå, sier Estil.

Saken fortsetter under bildet.

Frode Estil er sportslig koordinator for prosjektet, og fungerer også som en mentor for trenerteamet. Foto: Lars Sørnes

Forrige lørdag ble det arrangert en uhøytidelig sprintkonkurranse i Grova da den kinesiske idrettsministeren Gou Zhongwen var på besøk. Ei sløyfe på 400 meter brakte fram ekte idrettsglede. I tiden framover blir det også noen økter på snø i Kirkebyfjellet og i en skitunnel like utenfor Östersund, forteller Frode Estil.

– Dette er et utrolig artig prosjekt. Kineserne viser stor glede og takknemlighet, understreker han, som ikke skryter på seg at han kan språket.

– Kinesisken min er rimelig begrenset, men jeg har lært meg «god dag». Heldigvis fungerer samarbeidet med tolkene bra, sier Estil og ler.

Saken fortsetter under bildet.

Kineserne hadde prøvd seg på rulleski i et par uker før de kom til Meråker. Utviklingen er stor på kort tid. Foto: Lars Sørnes

Kan bli langvarig samarbeid

Tanken bak prosjektet og samarbeidet med Kina så dagens lys i januar i 2017. Rektor Bjørg Sissel Kvannli så en dokumentar på NRK om at kinesere skulle lære seg vinteridrett. Dagen etter var jobben i gang. Etter noen måneders jobb ble det plutselig stille i lang tid. Helt til dagen etter at OL i Pyeongchang i år var avsluttet.

– Da fikk vi en telefon fra Kina om at de ønsket å samarbeide med oss. Avtalen ble signert i april i år, og et par dager senere var de på plass hos oss i Meråker. Ting skjedde veldig raskt, sier administrativ leder ved den videregående skolen, Marius Ringen.

I utviklingsplanen til skolen står det at de skal holde på med internasjonalisering. Det går ut på å ta vare på vinteridretten.

– Langrenn er ikke en stor verdensidrett, og vi ønsker ikke at Norge skal være enedominerende. Da blir det fort veldig kjedelig, forteller Ringen.

I første omgang varer samarbeidet fram til 14. juli. Utøverne fra Kina har et tre måneder langt visum. Men Marius Ringen utelukker ikke at prosjektet blir utvidet og får en lenger varighet.

– Det kan bli aktuelt, ja. Den kinesiske idrettsministeren som var på besøk var klar på det, og han ville ha et eksklusivt samarbeid med Meråker knyttet til langrenn og skiskyting, sier han.

Meråker videregående skole er per i dag den eneste skolen i landet som har et formelt samarbeid med Kina.

– Hvordan vil et utvidet samarbeid fungere i praksis?

– Vi har et ønske om å beholde ei gruppe over lengre tid, slik at de får muligheten til å få en positiv utvikling. Men det reiser seg noen spørsmål som vi må finne svar på. Det er visumregler. Og hvor lenge skal hvert enkelt opphold vare? Skal vi ha trenere i Kina i perioder? Det vet ikke ennå. Vi har ikke kommet så langt at vi har snakket om det neste steget. Den jobben begynner vi med nå snart.

Saken fortsetter under bildet.

Wang Linlin (t.v.) og Xu Qiao forteller at de trives i Meråker. De merker stor framgang med ski på beina. Foto: Lars Sørnes

Positive tilbakemeldinger

Besøket fra Kina bor på Sportstunet under oppholdet i Meråker, som ligger et steinkast unna skolen. Bortsett fra trening får de engelskundervisning, i tillegg til idrettsteori.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra Meråker-samfunnet på dette prosjektet. De ansatte på skolen fortjener også mye skryt, og de har gjort mye mer enn det man kan forvente. Det er mange som tar ansvar, sier Ringen.

Utøverne Wang Linlin (21) og Xu Qiao (19) er iallfall ikke i tvil om hva de ønsker i tiden framover.

– Jo lenger vi får bli her i Meråker, jo bedre er det!