De vil nå bruke mer tid på å tenke seg om når det handler om avgiftsparkering i sentrum.

Alle reguleringer av parkering i sentrum henger sammen med sentrumsplanen, mener stjørdalspolitikerne. Derfor går et enstemmig formannskap inn for å avvente å bestemme et regime med avgiftsparkering før sentrumsplanen er klar.

Ute til høring

Sentrumsplanen ligger nå ute til høring. Den kan tidligst bli vedtatt av kommunestyret i høst.

– Klokt å vente til vi vet hvordan sentrumsplanen blir, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Han peker på at planpolitikerne legger opp til å lempe på kravene til parkeringsareal ved framtidige utbygginger i sentrum av Stjørdal. Det betyr at det blir færre parkeringsplasser når framtidas sentrum i Stjørdal bygges ut.

– Det er derfor klokt at vi avventer å si noe endelig om parkeringsregimet før vi vet hvordan sentrumsplanen blir, sier Vigdenes.

En politisk hodepine som kan melde seg raskt, er imidlertid parkeringskjelleren under kulturhuset Kimen og Husbyjordet. Denne utbyggingen har Stjørdal kommune fått momsfritak for. Det betyr ganske enkelt at kommunen må få inn momsbelagt inntekt på parkeringskjelleren. Nå er det helt gratis for alle å parkere her.

Parkeringsavgift før eller senere

Under møtet i formannskapet nylig opplyste kommunens økonomisjef Roar Størset at momsfritaket representerer et sted mellom 15 og 20 millioner kroner for Stjørdal kommune. Dersom staten krever at disse pengene blir betalt, har ikke Stjørdal budsjettmidler til det.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes er tydelig på at politikerne ikke kan prioritere penger til parkeringshus og kjellere framfor skoler og omsorg. I formannskapet ga han derfor klart uttrykk for at parkeringsavgift i sentrum av Stjørdal vil tvinge seg fram før eller siden.

– Med den sentrumsplanen vi er i gang med å vedta, er det sannsynlig at tidspunktet for avgift heller blir før enn siden, sier Vigdenes.

Arbeiderpartiets Joar Håve peker på at hans parti hele tida var skeptisk til at kommunen skulle bekoste bygging av parkeringskjellere under jorda på Husbyjordet.

– Vi ble fortalt at parkeringsanleggene bare var en forskuttering. Anleggene skulle bli betalt gjennom utbyggingsavtaler. Nå kan det se ut som at det ikke blir slik likevel, sier Haave.

Også Arbeiderpartiet stemte for å utsette parkeringssaken i formannskapet sist onsdag.