Nå inviterer de to venninnene Oline Grønseth og Fride Linaker andre barn i Stjørdal til å bli med i klubben. Snart får de sin egen facebookside på lufta. Her kan andre barn melde seg på å bli med.

– Vi kaller klubben og facebooksida Miljø på Stjørdal, sier de to venninnene.

Brev til ordføreren

Oline og Frida har skrevet brev til stjørdalsordfører Ivar Vigdenes der de forteller om sine planer. Torsdag formiddag var de to venninnene invitert til ordførerkontoret på rådhuset sammen med Erlend Grønseth som er pappa til Oline.

– Jeg er veldig stolt over at jentene tar initiativet til å få med andre barn til å tenke på miljøet vårt, sier ordføreren.

Han støtter fullt ut opp om klubben til Oline og Fride og ber om å bli holdt orientert om både medlemsutvikling og aktiviteter.

Ordføreren fortalte også jentene om at miljø og forsøpling er et tema som stjørdalspolitikerne er veldig opptatt av. Temaet skal til og med diskuteres på møtet i kommunestyret torsdag kveld.

Starter i nærområdet

– Vi har tenkt å begynne med nærområdet rundt skolen vår, forteller Fride og Oline.

De to er elever på fjerde trinn ved Fosslia skole. Derfor har jentene tenkt å begynne i friområdet Monsberga der de har sett mye søppel. De planlegger også en ryddeaksjon rundt skolen.

– Vi har sett at det ligger mye plast og annet søppel og slenger rundt om, sier Oline.

– Hvorfor her dere blitt så opptatt av miljøet?

– Vi bryr oss veldig om dyr og fisk. Vi har sett på TV at dyr og fisk i havet dør av all plasten de får i seg, sier Fride.

Det nytter

Og så tror de to jentene at det nytter å gjøre en innsats. Derfor starter de miljøklubben.

De to miljøforkjemperne oppfordrer ordfører Vigdenes og Stjørdal kommune til å slutte å bruke så mye plast. Og så ønsker de to seg et skilt på E6 for folk som kommer kjørende til Stjørdal. Her skal det stå en tydelig oppfordring: Pass på miljøet i Stjørdal.

Ønsker vegskilt

Et liknende skilt har jentene nemlig sett ved Åre i Sverige.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes er enig i at et slikt skilt høres ut som en god idé. Den saken vil han jobbe videre med.

Ordføreren fortalte jentene om noe av det Stjørdal kommune gjør allerede i dag for å ta bedre vare på miljøet. Et viktig tiltak er å samle opp gummigranulat fra kunstgressbanene.

De to miljøbevisste jentene spiller fotball selv og forteller at de har lagt merke til alle gummikulene som blir med hjem i sko og klær.

– Det er veldig bra at ordføreren jobber med å hindre at gummikulene fra kunstgressbanene blir spredt rundt i naturen, er de to tiåringene enige om.