– Det er en seier bare å komme hit. Nå er vi spent, nervøs og veldig motivert til det som skal skje i tiden framover, sier Sissel Albertsen.

Sammen med ektemannen Maurizio Lucia fra Italia står hun bak den nye søppelbøtta «Frank». Den skal bidra til at folk på en enkel måte komprimerer plast- og restavfall selv. Ifølge ekteparet står avfallsbøtta for opp mot 70 prosent reduksjon av volumet, og den får plass til tre ganger så mye søppel som ei vanlig avfallsbøtte.

Torsdag ettermiddag var det lanseringsfest hos Proneo i Stjørdal, som har stått bak de to gründerne hele veien. Samarbeidspartnere, venner og familie møtte opp.

Ville gi opp prosjektet

Bladet har skrevet om Sissel Albertsen og Maurizio Lucia tidligere. Forretningsideen til det nye produktet fikk de for fire og et halvt år siden. Familien på Hell hadde store utfordringer med å håndtere søpla hjemme, og de måtte gå ut med den til søppeldunken hver dag.

– Vi sto ofte med foten oppi søppelbøtta for å få mer plass, sier Albertsen.

I mai i 2014 ble selskapet «Komprimo» etablert. Prosessen fram til nå har vært lang og til tider kronglete.

– Det har vært en bratt læringskurve som har inneholdt mange positive elementer og innimellom litt motgang. Det har gått opp og ned, sier Sissel Albertsen.

Saken fortsetter under bildet.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes får en innføring i hvordan den nye søppelbøtta fungerer av Maurizio Lucia og Sissel Albertsen. Foto: Lars Sørnes

Maurizio Lucia beskriver kona som svært bestemt. Hun har bestandig hatt troen. Det har vært stunder der han har tvilt mer.

– For ett år siden ville jeg gi opp hele prosjektet. Men heldigvis fortsatte vi, sier Lucia og gliser.

Han mener at søppelbøtta «Frank» har både økonomiske og miljømessige fordeler, og nevner at renovasjonsselskapene kan redusere hentefrekvensen, som igjen fører til mindre utslipp fra tungtransport.

Når den nye søppelbøtta er ferdigprodusert i oktober anslår ekteparet at det er brukt 5,7 millioner kroner. De har mottatt økonomisk støtte fra blant andre Innovasjon Norge og lokale renovasjonsselskaper.

Pilotprosjekt

– Mye penger skulle letes opp, og det er kostbart å komme så langt som vi har gjort nå, sier Sissel Albertsen.

Den manuelle avfallskomprimatoren skal produseres i Sverige og være leveringsklar 1. oktober. Allerede nå har de forhåndssolgt 1.600 enheter, og gjennom den digitale plattformen DNB Startskudd håper de på enda flere salg.

– Fokuset vårt framover nå vil være salg, komme ut i markedet og få opp en nettbutikk. Vi har tatt patent på søppelbøtta i Norge, og har også planer om å ekspandere til Europa etter hvert, sier Albertsen.

Saken fortsetter under bildet.

– Før gikk vi med ut med søpla hver dag. Nå gjør vi det 1–2 dager i uka, sier Sissel Albertsen og Maurizio Lucia. Foto: Lars Sørnes

Hun opplyser at de på sikt vil lage flere størrelser av «Frank». De skal også designe emballasjen til komprimatoren, som skal være en eske som vil ha en funksjonalitet mot farlig avfall.

Albertsen og ektemannen skal i samarbeid med tre renovasjonsselskap i Midt-Norge gjøre et pilotprosjekt til høsten. Da skal den nye søppelbøtta testes ut på ulike avfallsinnsamlinger i ulike distrikter. Det er selskapene Innherred Renovasjon, Midtre Namdal Avfallsselskap og Søndre Helgeland Miljøverk som skal teste ut om det fungerer i praksis.

– Til sammen 1.000 abonnenter skal være med i pilotprosjektet. Det er mest å hente der det er tett befolkning. Jeg har troen på at vi kan få ned volumet og kjøre mindre med denne løsningen, sier prosjektleder i Innherred Renovasjon, Trond Norum.

Imponert ordfører

Han opplyser at testen for deres del skal gjennomføres i Stjørdal eller Malvik.

Informasjonsansvarlig i Midtre Namdal Avfallsselskap, Bård Sandnes, har store forventninger til pilotprosjektet.

– Komprimert avfall, primært plast, kan gi en enorm volumgevinst, sier Sandnes.

Saken fortsetter under bildet.

Trond Norum (t.v.) i Innherred Renovasjon og Bård Sandnes i Midtre Namdal Avfallsselskap ser fram til å sette i gang med pilotprosjektet. Foto: Lars Sørnes

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes var også innom torsdagens lanseringsfest. Han hyller gründerparet fra Hell.

– Det er dette det handler om. Verden kommer ikke videre hvis vi ikke har gründere som prøver noe nytt, noe som er annerledes. Jeg ønsker dere lykke til videre, sa Vigdenes.