Kommunens arealavdeling inviterer nå byens innbyggere til tre åpne informasjonsmøter om den nye sentrumsplanen. Til møtene har arealavdelingen fått utviklet flere tredimensjonale bilder som viser forskjellige alternativ.

Rundtur

Her kan folk praktisk talt få bli med på små «turer» der modellen viser utbyggingshøyder, lys- og skyggevirkninger.

– Vi har modeller som viser lys og skygge på flere tidspunkt gjennom dagen, sier rådgiver Inger Theodora Kværnø.

Hun har jobbet nesten på heltid med sentrumsplanen for Stjørdal de siste årene.

Kommunestyret vedtok planprogrammet i 2015. Arealavdelingen i Stjørdal kommune har jobbet i tre år med planforslaget og prosessen.

Høring

Nå har politikerne i komité plan sagt sitt og hele sentrumsplanen er lagt ut på høring.

– Høringsfristen er ut juni måned, sier Geir Aspenes som leder kommunens arealavdeling.

Han ønsker nå innspill i høringsprosessen fra både grunneiere og andre som skal bruke sentrum. Derfor inviterer kommunen nå til tre åpne informasjonsmøter om forskjellige sider av planen. Alle møtene holdes i biblioteket i kulturhuset Kimen.

Etter høringsfristen vil arealavdelingen gå gjennom og kommentere alle innspill. De er også forberedt på å gå noen runder med fylkesmannen og andre overordnede myndigheter som også skal ha et ord med i laget.

Saken fortsetter under bildet.

Enhetsleder Geir Aspenes i kommunens arealavdeling og rådgiverne Julie Bjugan og Inger Teodore Kværnø inviterer folk til åpne møter om sentrumsplanen. Foto: Jan Erik Sundøy

Omstendelig prosess

Enhetsleder Geir Aspenes medgir at det er en omstendelig prosess å lage og vedta en ny sentrumsplan som er så omfattende.

– Her er det meningen at alle kan komme med innspill. Det er en del av lokaldemokratiet. Derfor tar planarbeidet tid, sier Aspenes.

Hva som nå skjer videre, vil være avhengig av innspillene som kommer. Arealavdelingen er forberedt på å bruke høsten til å gå gjennom og sortere oppfatninger og ønsker som kommer inn under høringsrunden.

– Går alt etter planen, håper vi å kunne legge sentrumsplanen fram for politikerne og kommunestyret til våren, sier rådgiver Inger Teodora Kværnø.

Flere alternativ

Den nye sentrumsplanen ligger nå ute til offentlig ettersyn i alternativ. Kommunen inviterer til åpne temamøter om planen på biblioteket i Kimen kulturhus. Her vil arealavdelingen fortelle om de forskjellige planforslagene, og hvilke premisser som er lagt til grunn for forslagene.

Det blir mulighet for alle til å stille spørsmål og å snakke med saksbehandler. Møtene er åpne for alle, og krever ingen påmelding.

Tirsdag 29. mai blir temaet trafikk, parkering og myke trafikanter

Spørsmål som blir belyst, vil være: Hvordan legger sentrumsplanen til rette for gående, syklende og bilister? Hvordan skal man komme seg til sentrum, og hvordan skal man bevege seg når man først er kommet hit? Hvor mange parkeringsplasser skal det bygges, og hvor skal de plasseres?

Parkeringsavgift vil ikke være tema på møtet.

Stedsidentitet

Mandag 4. juni blir temaet stedsidentitet, estetikk og kulturminner.

Hvordan skal fremtidens Stjørdal se ut? Skal det stilles krav til utseende på nybygg, eller skal utbygger få velge fritt? Hvilke bygg forteller noe om byens historie, og hva er verdt å ta vare på?

Onsdag 6. juni blir temaet byrom, uterom og bokvalitet.

Hva gjør en by til et godt sted å være? Hvor skal vi kunne sette oss ned, og hvilke aktiviteter skal vi tilby i sentrum? Hvilke kvaliteter må være på plass for at det skal være attraktivt å bosette seg i sentrum, og hvilke faktorer gjør et område uegnet for boliger?

Sentrumskjernen

Planområdet består av sentrum, avgrenset av E14, Innherredsvegen, Ole Vigs gate og Lindbergveita. Bebyggelse på begge sider av Kirkevegen er inkludert i planen. Områder innenfor planavgrensningen med nyere reguleringsplaner, for eksempel Husbyjordet, er ikke inkludert.

Hensikten med planarbeidet er å bestemme overordnede langsiktige føringer for hvordan sentrum av Stjørdal skal utvikles i årene som kommer.