Denne uke ble bakterien E. coli påvist hos et barn i en barnehage i Stjørdal kommune. Kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen, opplyser til Bladet at barnet har det bra og er i fin form nå.

– Barnet har ikke tatt skade av E. coli-bakterien. Vedkommende hadde diaré med blødning, og vi videreforsker på prøvene for å finne ut mer om hvilken bakterietype det er snakk om. Barnet har heldigvis frisknet til, så det er ikke snakk om et alvorlig utbrudd, sier Vonen.

E. coli finnes i flere varianter og kan være alvorlig sykdomsframkallende, spesielt hos små barn. Symptomene er vanligvis diaré, magesmerter og det kan også være blødning i avføringen og nedsatt allmenntilstand.

Omgangssyke

Det ble fredag sendt et brev til alle foreldre og foresatte i den aktuelle barnehagen med informasjon om situasjonen.

Det har vært et utbrudd av omgangssyke i barnehagen i mai. Flere har tatt avføringsprøver, og bortsett fra den ene prøven er det ikke gjort funn av E. coli-bakterien hos andre.

– Det er uvanlig mange som har hatt omgangssyke. Fortsatt er det noen få som sliter med mageproblemer. Nå er vi opptatt av å finne årsaken til hvorfor så mange har vært rammet, og jeg håper vi finner ut hvilket virus dette er, sier Leif Edvard Muruvik Vonen.

Han forteller at omgangssyken har spredt seg på en måte som er mer typisk for virus, og ikke E. coli.

– For å få full oversikt over situasjonen ønsker vi at alle som har og får løs mage eller diaré, tar kontakt med fastlegen sin og får tatt avføringsprøve som testes både på bakterie og virus, sier Vonen.

Fastlegene i Stjørdal, Selbu, Meråker, Tydal og Malvik har rutinemessig fått e-post fra kommuneoverlegen i Værnesregionen om dette.

Den daglige lederen i den aktuelle barnehagen er glad for at alle er på bedringens vei.

– Det har vært en skikkelig runde med omgangssyke hos både barn og ansatte. Vi har vært gjennom noen krevende uker i en utfordrende situasjon, men vi er over kneika nå, sier vedkommende.

Satte i gang tiltak

Umiddelbart etter at omgangssyken brøt ut, satte barnehagen i gang tiltak for å redusere risiko for smitte.

– Vi har gode hygienerutiner, og har naturligvis sett ekstra på det nå i den siste tiden. Det er også satt i gang egne tiltak på et tidlig tidspunkt for å redusere risikoen for smitte, sier den daglige lederen.