I snart fem år har de trasket gjennom nesten hele Europa. Uten lommeboken stappfull av penger. De går for å skaffe penger til sosiale prosjekt som de er engasjert i, blant annet til handikappede barn i Afrika.

«We are walking for people who cannot walk», sier Heiko Gärtner. Sammen med kameraten Franz von Bujor la han ut på den lange vandreturen i januar 2014. Til jul i år skal de etter planen være tilbake i utgangspunktet, klosteret i en liten by mellom Nürnberg og München i Tyskland.

– Åndelig dimensjon

De to tilhører fransiskanerordenen. Og de opprinnelige fransiskanerne skulle ha lite av jordisk gods og gull. I stedet skulle de vandre rundt på veiene og leve av det som gode mennesker ga dem.

De to har flere hensikter med turen enn bare det å traske rundt i verden på to ben.

– Lokal kunnskap om naturmedisin er én side ved turen. Den har også en åndelig dimensjon. Vi har vår egen blogg som finnes på hjemmesiden vår, www.lebensabenteurer.de, der vi skriver om opplevelser og mennesker vi møter. For hver kilometer vi går får vi dessuten penger en rekke selskap som gjerne vil «grønnvaske» sitt image. Disse pengene går til sosiale prosjekt, sier de to vandrende munkene.

Hjelp til andre mennesker er nemlig noe av hensikten med turen. De samler inn penger til ulike tiltak, blant annet handikappede barn i Afrika. De støtter et prosjekt som går ut på å hindre at nye områder blir omdannet til ørken, og de hjelper svake folkegrupper som gjerne lever under dårlige forhold, i kampen mot styremakter og store selskap som vil overkjøre dem.

Overnattet i menighetshuset

– Disse gir vi en stemme i offentligheten, sier Heiko Gärtner.

Denne uken tilbrakte de en natt i Lånke menighetshus. Dagen etter gikk turen videre til Solhaug i Åsen. De skal etter hvert nordover før de svinger østover mot Finland, Russland og Estland. Til jul regner de med å være tilbake i utgangspunktet sitt, klosteret i Bayern.

Da har de vært fem år underveis.