Kjell E. Solem ble sterkt provosert da en gårdbruker drev med våronn like ved Malvik kirke under høytidsgudstjenesten og ved barnetogets avmarsj.

– Hva denne gårdbrukeren ønsker å demonstrere mot kan man jo bare undre seg over. Det er provoserende og tydelig at vedkommende ikke deler resten av Malviks befolknings syn på vår nasjonaldag og våre verdier, sier en oppbrakt Kjell E. Solem.

Har skjedd tidligere

Det som provoserer ham var at det ble utført våronn med traktor på jordene like ved Malvik kirke på nasjonaldagen.

– Dette har skjedd tidligere år også. Gårdbrukeren finner det nødvendig å forstyrre feirngen av nasjonaldagen, og det til og med under gudstjenesten 17. mai. I det barnetoget startet rett nedenfor kirka, samtidig med at folk kom ut fra gudstjenesten, kom en støyende, bråkende og larmende traktor nedover åkeren rett ved siden av kirkegjerdet. Det er rett og slett respektløst overfor alle som setter pris på vårt land, vår grunnlov og ikke minst vår frihet, sier Solem.

– Jeg kjørte senere på dagen gjennom store deler av Trøndelag med bygder som har virkelig store åkrer. De eneste traktorene jeg så i bruk denne dagen var den rett ovenfor Malvik kirke, og en til et annet sted i Malvik. Denne framferden er rett og slett et hån mot alle andre innbyggere og viser stor mangel på folkeskikk, mener Solem.

Bekrefter arbeid på 17. mai

Leder i Malvik Bondelag, Paul Vikhammer, eier gården Malvik Lille som er nærmeste nabo til kirka. Han innrømmer at det ble drevet arbeid på jordene i løpet av nasjonaldagen.

– Jeg var ute på åkeren denne dagen, men mener det var tidligere og noe senere på dagen og at det ikke skjedde under gudstjenesten. Dersom en har gjort noe dumt og noen føler seg støtt over at vi jobber på en slik dag, er det bare å legge seg flat og beklage, sier han.

Må utnytte dagene

– Hvorfor må nasjonaldagen brukes til våronn?

– På denne tida av året jobber vi gårdbrukere hele tiden. Når været er slik det har vært den siste tiden må vi utnytte muligheten for å få sådd kornet, og bli ferdige før det kommer regn. Vi kan nok av og til bli litt for ivrige for å bli ferdige. Men selvsagt skal det tas hensyn til gudstjenester og nasjonaldagen, sier Vikhammer.

Det hevdes at det bare var i Malvik det ble utført arbeid på åkrene på nasjonaldagen. Det kan ikke Vikhammer bekrefte, men han har vært i kontakt med flere gårdbrukere som sier de var ute på jordene denne dagen.

– Det er vanlig at det jobbes på jordene på denne tiden av året, også på 17. mai. Mange gårder ligger slik til at det ikke legges like mye merke til når det jobbes ute på åkeren. Men vi som har de mest sentralt beliggende gårdene må nok tenke oss bedre om og tilpasse arbeidet bedre enn det som skjedde denne gangen, sier han.

Prøver å ta hensyn

Kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jakobsen, skriver i en e-post til Bladet at de ikke kan kommentere den aktuelle hendlesen fordi de ikke er kjent med den.

– Generelt er det mange ganger at tidsvinduet for bonden for våronn eller annen aktivitet ute kan være ganske kort. Været er med på å bestemme arbeidsdagen for bonden, også selv om det er helligdager. Når det er sagt så prøver bonden å ta hensyn der det er mulig, det gjelder også for 17. mai, skriver hun.