Beate Kristin Hembre og Aksel Hågen Hembre på Hembre Gård er av dem som satser mest på laksefisket i Stjørdalselva. Gården har en lang historie med laksefiske og i boka Norwegian Angling, som ble brukt for å selge fisket til engelskmennene på begynnelsen av 1900-tallet, er det bilde av hovedbygningen på Hembre sammen med fangststatistikken fra de om fisket i området Forra, Lerfald og Hembre.

Alt på stell

Beate ordner med blomstene på gårdsplassen når Bladet stikker innom for en prat. Det må til en kvinnelig hånd for at de tolv laksefiskerne som kommer første uka kan oppholde seg i et miljø hvor de skal trives.

– Jeg er heldig med at rakesesongen startet tidlig i år og føler at vi har det på stell, sier hun mens ektemannen Aksel kommer og legger til at det er flere plasser som må stelles før innrykket med laksefiskere kommer.

– Det er ryddet nede ved elva og vi har satt opp to nye gapahuker. Det er viktig, for det er stort sett nede ved elva fiskerne oppholder seg, sier han mens Beate nevner noe om at de også trenger et trøstens ord fra ei dame når fiskelykken svikter.

Viktig bidrag til gårdsdrifta

Ekteparet tok over gården etter Aksels mor Inger i 2012 og har videreført satsingen med laksefiske.

– Vi har en omsetning på rundt 1,5 million i året tilknyttet laksefiske. Det er på utleie av fiske med overnatting i motell og på campingplassen. Overnatting driver vi med hele året, for de fasilitetene som brukes til kan fiskerne bruker vi også ellers i året. Vi bor såpass sentralt og leier ut i forbindelse med arrangement og arbeidsfolk, sier Aksel.

Årets sesong startet allerede høst med booking. På Hembre gård leies det hovedsakelig ut på ukebasis og de har plass til 12 fiskere.

– Det er mange av de samme fiskerne som kommer igjen. De siste par årene har etterspørselen vært god og vi har hatt folk som står på venteliste for fiske i juni og juli. I august er det litt verre å få folk til å ta ei hel uke. Vi leier ut fra lørdag til lørdag til og med uke 31, sier Aksel og forteller at i tillegg til eget vald leier de av naboer tilknyttet eiendommen og valdene til Fuldseth og Saxevik.

– Har dere plass til mange gjester?

– Ni motellrom med plass til to personer. I tillegg har vi leiligheter i hovedbygningen, hvor vi har fem rom som nettopp er pusset opp. På campingen ved elva har vi tre hytter og 34 oppstillingsplasser. Der er det mest turister som kommer for ei eller et par netter, men også noen faste fiskere som er her i sesongen sier Beate og legger til at en av beboerne på motellet har vært på gården hele sommeren de siste førti år.

– Det er ingen fiskere som har bodd på rom nummer 14 i de årene.