Må få biene ut på vingene

Bringebæra blomstrer uten at biene har kommet seg på vingene. Nå ønsker Marit Nestande seg både regn og varme for å få fart på veksten.

Bringebærbonde Marit Nestande håper det kommer både regn og varmere vær så bringebæra får bedre forhold.  Foto: Kristian Helgesen

Nyheter

– Rekkefølgen på været har mye å si for avlinga. I år har det begynt å blomstre tidligere enn normalen. Likevel er det kaldt ute, og biene vil gjerne ha litt varme når de skal ut å bestøve blomstrene, sier bringebærbonde Marit Nestande.

For at biene skal komme ut og pollinere bringebærblomstene trenger de sol.

– Vi vil ha de ut og fly slik at vi får best mulig kvalitet på bringebæra. Men de lar vente på seg, sier hun.

Regn før varmen

Avlinga er finstemt etter blandingsforholdet sol, varme og fuktighet. Og denne våren har vært spesielt tørr.

– Nå ønsker vi oss et par dager med styrtregn og så varme etterpå. Det er litt regn i lufta, men vi skulle gjerne hatt et par milimeter med nedbør. Det er sjelden vi ønsker oss regn i juni, men bringebæra krever mye vann, sier Nestande.

Blir dårligere avlingAstrid Johnsen på Kvithamar forskningsstasjon, sier at de råder bøndene til å følge med på avlinga og slå når de mener kvaliteten er god nok.

– For landbruksnæringa er det nok slik nå at de ligger 10-14 dager foran normalen. Det betyr at bøndene må ut med slåmaskinen tidligere enn det som er typisk. I utgangspunktet vil varmen gjøre at plantene utvikler seg raskere, men de får ikke tilstrekkelig med tid til å legge på seg, forklarer hun.

Mulig tredjeslåtte

Dermed blir det mindre avlinger enn i et normalår.

– Det er nok mange som går rundt og lurer og synes åkrene ser tynne ut. Mange får kanskje bare halvparten av det de vanligvis får. Særlig sørpå hvor det har vært ekstrem tørke. Men saken er at hvis de ikke slår når kvaliteten på graset er god nok, så får de dårligere gress, forklarer Johnsen.

Hun råder derfor bøndene til å følge med på gresset og slå selv om det ser tynt ut.

– Det kan hende avlingen blir betydelig mindre, men vi får heller håpe det kommer mer på andreslåtten. I Trøndelag er det kanskje riktig med en tredjeslåtte i år. Også kornprodusentene har tynne åkrer på grunn av mangelen på vann. Været i vår har ganske store konsekvensser for bøndene, sier forsker Astrid Johansen ved NIBIO.