– Forholdene er helt uakseptable, sier Leif Ekren, leder i rådet for funksjonshemmede i Stjørdal kommune.

De som bruker rullestol må blant annet gå lange veier for å komme inn på parkeringsplassen sør for Kimen, mener Ekren.

– Det er ikke greit for noen, men spesielt ikke for besøkende, som ikke er kjent, men må begynne å lete, legger han til.

Kristian Lien fra Norges Handikapforbund Trøndelag besøkte Stjørdal for to uker siden. Han har skrevet til kommunen.

Kryss som ikke kan krysses

Ekren og Lien reagerer også på krysset i nord-østre hjørne av Torgkvartalet.

– Det er verken nedfelt fortau eller gangfelt her. Vi får beskjed om at det har de regulert bort. Jeg kan ikke skjønne hvorfor, sier Ekren.

– Parkeringsplassen har kun trinnfri atkomst enten på motsatt side av parkeringsplassen eller ut mot Stokkanvegen. Fortau langs Stokkanvegen er imidlertid svært smalt og på vinter er denne atkomsten ikke brukbar. For personer med høy bil er det ikke mulig å bruke parkeringshuset. Det er derfor viktig at det er et godt utendørs alternativ, skriver Lien i epost til Stjørdal kommune.

Kristian Lian og Leif Ekren er ikke imponert over omtanken for rullestolbrukere som ferdes rundt Kimen.

Ønsker rampe

Han påpeker at det er god plass til å etablere en rampe fra parkering til fortau.

– Vi ber Stjørdal kommune ta kontakt med eier av parkeringsplassen for å finne en løsning på dette, skriver han.

Videre påpeker Lien at fortau langs sørsiden av Sandgata fra parkeringsplassen til Torgkvartalet har ikke nedsenket fortau. Dette medfører at personer med rullestol må gå lang og unaturlig omvei i forhold til andre. Handikapforbundet ber Stjørdal kommune om å etablere fotgjengerfelt og nedsenket fortauskant i krysset.

– Dette vil gi langt bedre atkomst for alle, sier Lien som har bedt om en tilbakemelding fra Stjørdal kommune.

– Ikke nødvendig for sikkerheten

Tidligere har Trafikksikkerhetsutvalget vært på befaring.

– Det som påpekes handler om framkommelighet og ikke så mye trafikksikkerhet, sånn som jeg ser det, sier leder av utvalget, Rune Larsen.

Kommunen vil følge opp det med sykkelstativene ved Kimenparken, at de ikke står i fortauet og er i veien for verken de med rullestol, barnevogner eller andre, forteller Larsen. Så vidt jeg kjenner til er det også bestemt fotgjengerfelt over Stokmoveien istedet for det som forsvant ved tidligere Bunnpris. Men det er ikke planer om tiltak i krysset øst for kjøpesenteret.

– I likhet med adkomsten til parkeringsplassen, er krysset i nord-vestre hjørne av kjøpesenteret uten fotgjengerfelt i henhold til reguleringsplan. Fotgjengerfelt her er heller ikke påkrevd for trafikksikkerhetens del. Det handler mest om framkommelighet, kommenterer Rune Larsen.

Kommunen vil se på atkomst

Fagansvarlig Ketil Fiskvik ved Teknisk etat i Stjørdal kommune, sier kommunen vil ta kontakt med Vennatrø for å se på atkomst til parkeringsplassen fra gangfeltet ved Kimen.

– Det bør la seg gjøre, hvis det er praktisk gjennomførbart, sier Fiskvik.

Han er også innstilt på å gjøre andre tiltak hvis det kan bedre framkommeligheten for funksjonshemmede.

Men akkurat krysset tror han det kan bli vanskelig å få endret på.

– Fotgjengerovergangen i krysset ble tatt vekk i reguleringen. Etter mitt skjønn har det skjedd et sikkerhetsforbedrende tiltak, sier han og fortsetter:

Det er flere overganger like i nærheten, og ikke så fryktelig langt å bevege seg. Det er mye tungtrafikk i forbindelse med vareutlevering. Dessuten ble det en nedoverbakke mot krysset. Det er en større sak om det skal gjøres noe her, sier Fiskvik til Bladet.