Lørdag 20. oktober 1951 lå hele sildeflåten på reia i Hommelvik. På Mojalet i Hommelvik har det lokale mannskoret invitert til fest og folk strømmet til Folkets Hus denne lørdagskvelden. Samtidig bestemte flere hundre fiskere ombord på båtene seg for å ta seg en fest på land. Utpå kvelden utartet det seg til en durabelig slåsskamp - i etterkant kjent som sildeslaget i Hommelvik.

I januar i år bestemte Øystein Sneisen og Torstein Fosmo seg for å gjøre alvor av planene om å lage teater av slaget. Proletarteateret ble stiftet, og 20. oktober går teppet opp i Bruket.

Slo ned lensmannen

I forarbeidet til teaterstykket har de forsøkt å samle inn så mye fakta som mulig om slaget.

– Vi har forhørt oss mye rundt i Hommelvik og har vært i kontakt med en som var der, men som ikke var direkte involvert i slagsmålet. Vi var en hel dag i Rissa og snakket med en som var der som fisker og som ble slått ned av politiet. Vi har også snakket med en som sier at bestefaren var den som slo ned lensmannen, sier Sneisen.

Foreløpig har de ikke fått kontakt med noen som erkjenner å ha vært med på selve slåsskampen. Men researchen har gitt produsenten en god virkelighetsbeskrivelse.

– Det var ikke bare slåssing mellom hommlelvikinger og fiskerne, men også interne oppgjør mellom fiskerne om rettigheter og oppgjør. Stemningen steg etterhvert som karsken rant nedover halsen. På den tiden var det pålagt med politivakt på festene, derfor var det en politibetjent til stede som varslet lensmannen. Men lensmannen ble slått ned med det samme han kom. Politiet fra Trondheim ble tilkalt og de fikk slutt på det hele etter hvert, forklarer Sneisen.

Har mistanke

Historien ble nevnt i årboka for 2008, men utover det har det ikke vært laget noe verken på scenen eller andre steder om det store slagsmålet.

– Det er en betydelig historie. Det var rene gateslagsmålet på et forholdsvis lite sted. Men når det var fest og mannskap fra 80-100 fiskebåter havner på fest med mange hommelvikinger, så skjedde vel det som måtte skje, sier Sneisen.

Han sier at selv om stykket nå er skrevet skulle de gjerne visst om det bor noen i nærområdet som faktisk var med på slaget.

– Vi har mistanke om at det kan være noen, men det er foreløpig ingen som vil vedkjenne seg at de har vært med på dette. Men vi vet at noen var med. En del av de som går igjen fra vitneforklaringen fra rettssaken lever ikke lengre. Det er ikke sikkert alle fortsatt bor i Hommelvik, kanskje det bor noen i Stjørdal som var med på dette, sier Sneisen.

Han opplyser at billettsalget til det musikalske teaterstykket starter 23. juni.