De har levd med byggeplanene siden 2012. Men det kom som en overraskelse på naboen at rådmannen har valgt å ta boligprosjektet Sakslund terrasse, med 92 nye leiligheter på Hundhammeren, inn i sitt forslag til ny arealplan. Boligprosjektet er planlagt av Frost-familiens selskap Faro AS, og ligger på familiens eiendommer i Sakslundvegen.

Stille og rolig boligområde

– Dette kom overraskende på oss. Vi har ikke hørt noe om at dette byggeprosjektet er aktuelt igjen før rådmannens anbefaling ble kjent gjennom media, sier Grete Ording Dahl og ektemannen Rolf Dahl, som første gang ble klar over at det planlegges terrasseblokker i nabolaget tre måneder etter at de for seks år siden kjøpte eneboligen i Saksviktrøa.

– Vi valgte å kjøpe huset fordi det ligger i en blindvei, et stille og rolig boligområde uten gjennomgangstrafikk. Her har vi planer om å bo så lenge som mulig, men det å få en trafikkert vei et par meter fra husveggen er ikke noe vi ser fram til, sier ekteparet, som har engasjert seg sterkt mot den planlagte veien som i fem år vil fungere som anleggsvei og som adkomstvei til de planlagte terrassebyggene.

Bladet 5. mai 2018

– Det er slitsomt å måtte engasjere seg i denne saken, men det er noe vi mener vi bare må gjøre, sier pensjonistekteparet som stortrives i eneboligen som ligger i enden av Saksviktrøa og grenser mot Sakslundvegen.

Nei til vei

Naboene reagerer først og fremst på at den planlagte anleggs- og adkomstveien er lagt over naboeiendommer, og langs det som i dag er en mye brukt gang- og sykkelvei. Oddrun Almås ser av tegningene at veien vil ta deler av hennes eiendom, noe hun ikke vil godta.

– Slik veien fra de ny terrasseblokkene er tenkt vil den ta deler av tomta og komme helt innpå huset. Det er overhodet ikke aktuelt å avgi noe av tomta til denne veien. Skal de bygge disse blokkene kan Frost-familien legge veien over egen eiendom, sier Almås, og viser til et alternativt forslag til adkomstvei som også Hundhammeren vel og Nedre Sjølyst Grendalag har anbefalt.

Usikker på rettighetene

Almås er som de andre naboene usikker på hvordan den kommunale saksgangen foregår, og på hvilke rettigheter de har som grunneiere. En usikkerhet som skaper utrygghet for hva som kan skje, og om de som enkeltpersoner har noe å stille opp mot en sterk utbygger og kommunalt byråkrati.

– Vi vet ikke hvordan slike saker behandles og hvem vi skal snakke med for å få informasjon om hva vi som berørte naboer kan gjøre, sier de.

Nå setter de sin lit til lokale politikere som har varslet at de vil stemme mot en løsning der adkomstveien legges slik den er planlagt.

Nedstemt i Aresam

Pensjonistpartiets Per B. Walseth har som en av svært få medlemmer av kommunestyret vært på befaring og gitt sin støtte til naboene som ønsker en annen veiløsning. Da saken ble behandlet i Utvalg for areal og samfunnsplanlegging (Aresam) 9. mai, foreslo Walseth at byggeprosjektet Sakslund terrasse skulle tas ut av planen. Han begrunnet det med at adkomstveien via Sakslundvegen allerede er sterkt belastet, og at veiforslaget griper inn i areal regulert til friluftsformål.

I og med at Arbeiderpartiet ikke vil vurdere endringer på rådmannens forslag til arealplan før ved andre gangs behandling, etter høringsrunden, ble Walseths endringsforslag nedstemt med fem mot to i utvalget.

– Vi har fått høre at byggeprosjektet vil bli foreslått tatt ut når kommunestyret skal behandle arealplanen 18. juni, sier Ording Dahl, som håper det blir resultatet av den politiske behandlingen.

Barnehagen negativ

Privateide Sjølyst barnehage ligger i enden av Sjølysvegen og er knyttet til Sakslundvegen via gang- og sykkelvegen. Dersom utbygger tillates å legge adkomstveien slik den er planlagt vil barnehagen få anleggs- og biltrafikken rett utenfor gjerdet.

– De tegningene som legges fram nå er ikke de samme som vi fikk se for seks år siden. Vi ønsker ikke en anleggs- og adkomstvei forbi barnehagen. Det vil gi en helt annen hverdag for oss som har 30 småbarn som skal ha sovetid i løpet av dagen. Dessuten vil dette berøre uteområdet som barnehagen er flittig bruker av, sier daglig leder Mari Westerhus, som gir sin uforbeholdne støtte til naboenes protest mot veiplanene.

Etter kommunestyrets behandling neste mandag vil forslaget til arealplan sendes ut på offentlig ettersyn og høring. Arbeiderpartiet har varslet at de ikke vil ta stilling til hvilke prosjekt som skal tas ut eller inn i rådmannens forslag før saken kommer tilbake til politisk andre gangs behandling. Byggeprosjekter som blir vedtatt i arealplanen må senere få sine detaljreguleringsplaner godkjent av Malvik kommune.