I november 2017 valgte mora å formidle sine bekymringer i et åpent brev til Torbjørn Røe Isaksen. Innlegget ble publisert på sosiale medier og i papirutgaven av Bladet.

Hun kan nå fortelle at sønnen trives på skolen, som i en periode vegret seg for å møte opp i timene.

– Selv om mange av barna trives nå, har de siste årene vært ekstremt tøffe og belastende for veldig mange familier på dette trinnet. Det har vært mye sinne og frustrasjon, og bitterheten har satt seg.

Har ikke blitt tatt på alvor

Hun har opplevd at mobbing og uroligheter ved trinnet har blitt bagatellisert av ledelsen, og at foreldrenes forslag om å hente ekstern hjelp til skolen ikke har blitt tatt på alvor.

– Inntrykket jeg har fått er at skoleledelsen altfor lenge har holdt fast i at de skal klare å løse problemet på egen hånd, uten ekstern hjelp.

Mora forteller at foreldrekontaktene sendte inn en sak om skolen til Fylkesmannen, før formannskapet tok opp statusen ved trinnet der den pågående mobbesaken har funnet sted.

– Historikken ble lagt frem i dette møtet, og det sies at arbeidet startet mens disse barna gikk i 4. trinn. Her kommer det også frem at det er igangsatt tiltak de siste ukene. Tiltakene som da er gjort var at skolen hentet inn ekstern kompetanse. Selv om det nå er satt inn tiltak etter to-tre år, har ikke skoleledelsen lyktes bedre i denne saken av den grunn.

Les også: «Elever blir lugget, sparket, slått og utsatt for drittslenging»

– Ikke foreldrenes feil

Selv om hun synes det er flott med engasjement i nærmiljøet, reagerer mora på kommentarer i sosiale media der folk etterspør hvor foreldrene til mobberne er i denne saken.

– Foreldrene har vært til stede i denne klassen. De har møtt opp på utallige møter og ropt om hjelp lenge. Det er ingen foreldre som har ønsket at barna skal ha det slik på skolen.

Hun forteller at klassemiljøet utspiller seg slik at det kan byttes på hvem som er offer og hvem som mobber.

– Noen mobber som en reaksjon på og selv ha blitt mobbet tidligere.

Problemet slik hun ser det er at det har vært mangel på kompetanse til å løse disse sammensatte utfordringene på trinnet – en kompetanse som ikke finnes i Malvik kommune.

– Alle foreldrene ved trinnet har ropt om hjelp. Vi har bedt om møter, etterlyst tiltak og tilrettelegging som fungerer. Men vi har ikke blitt hørt før nå.

Utfordrende med sammenslåing

– Hva tror du er grunnen til at det er så mange problemer med akkurat dette trinnet?

– Det har vært utfordringer på dette trinnet i mange år. Det har ikke blitt satt inn riktig og nok kompetanse i startfasen av problemene. Foreldre har ikke fått god nok informasjon og det har ikke vært god nok rådgivning ut til foreldre.

Mora tror noe av problemene kan skyldes at barna var fordelt på Vikhammer barneskole og Vikhammer grendaskole de første fire årene.

– Begge trinnene hadde med seg sine egne utfordringer når de ble slått sammen i 5. trinn på Vikhammer skole. Når disse barna skulle finne plassen sin i en ny gruppe så eskalerte problemene.

– Hva er løsningen?

– Det er ikke enkelt å si. Nå som skolen endelig har fått ekstern hjelp så er vi på god vei.

Roser lærerne

– Er du bekymret for barnet ditt nå?

– Jeg kan ikke si at jeg er bekymret for barnet mitt akkurat nå. Det er fire fantastiske lærere ved trinnet som møter disse barna hver dag, og det skal de ha all ære for. Når det er sagt så finnes det jo andre som er bekymret for sine barn. At flere barn har blitt tatt ut av fellesskapet for å roe ned situasjonen i klassen oppleves feil. Løsningen kan ikke være å isolere elevene fra resten av klassen.

Hun forteller at det finnes et sterkt engasjement i lokalmiljøet i forbindelse med denne saken.

– Folk ønsker å bidra til endringer for å skape et bedre skolemiljø på Vikhammer, men savner gode løsninger på hva som konkret kan gjøres. Det har blitt foreslått å kreve innsettelse av ressurser til å opprette mobbeombud i Malvik. For min del virker dette som et skritt i riktig retning.

Selv om hun synes det er på sin plass med en unnskyldning fra kommunen, regner hun ikke med at det blir ytret en beklagelse fra kommunalt hold, denne gangen heller.

– Det kom ingen beklagelse i Sommer-Hoel saken, så jeg regner med at vi ikke får en nå heller. Skolen har beklaget at de har vært dårlig med å informere, noe som de heller ikke har blitt bedre på etter vedtaket fra Fylkesmannen.

Kommunen beklager

– I saken som har fått bred medieomtale den siste uken har Fylkesmannen i Trøndelag slått fast at Malvik kommune som skoleeier ikke har gjort det som med rimelighet kan forventes for å oppfylle en enkeltelevs rett til et trygt og godt skolemiljø. Det beklager vi!, skriver kommunalsjef Ester Sandtrø på vegne av seg selv og rådmann Carl-Jakob Midttun i en epost til Bladet.

Hun forteller at de tiltak som har vært gjennomført tidligere har dessverre ikke vist seg å være gode nok.

– Derfor har Fylkesmannen gitt Malvik kommune en liste med 6 forbedringspunkter. 5 av de 6 forbedringspunktene er iverksatt, og punkt 6 vil bli fulgt opp innen fristen som er 20. juni 2018.

Hun skriver at alle barn og elever i Malvik har krav på et oppvekst- og læringsmiljø som fremmer helse, trivsel og læring.

– I Malvik kommune skal det være nulltoleranse mot mobbing i kommunens skoler og barnehager. Mobbing forebygges blant annet gjennom sterke faglige og sosiale miljø, der de enkelte barn og den enkelte elev blir sett og opplever å høre til. Kommunestyret har vedtatt at det er alles ansvar å bidra til dette. Et slikt ansvar forutsetter selvsagt god samhandling og dialog mellom skole, hjemmet, elever og lokalmiljøet for øvrig.

Skal håndtere mobbing

Ifølge kommunalsjef og rådmann skal Malvik kommune legge til rette for å bistå skolene med kontinuerlig utviklingsarbeid for et godt læringsmiljø for alle.

– Rådmannen tar dette på største alvor, og tar et overordnet ansvar for å legge til rette for en god dialog mellom skole, hjem og skoleeier. Vi skal sørge for bred kompetanse i forebygging, avdekking og håndtering av mobbing i skolene våre.

– Dette er et kontinuerlig arbeid som har høy prioritet fra kommunens side.

Rådmannen vil gi en egen redegjørelse til de folkevalgte i Malvik førstkommende mandag, avslutter Sandtrø.