Det var tidligere denne uka at det gjennom media ble kjent at Fylkesmannen i Trøndelag slår fast at Malvik kommune, som skoleeier ikke har gjort nok for å oppfylle retten til et trygt og godt skolemiljø.

Orienterte kommunestyret

Rådmann Carl-Jakob Midttun sendte fredag ettermiddag ut en pressemelding der han sterkt beklaget at kommunen og skolen ikke har klart å oppfylle retten til et trygt og godt skolemiljø for en enkeltelev ved Vikhammer skole.

Mandag orienterte rådmannen et samlet kommunestyre om hvilke tiltak som er iverksatt og hva kommunen skal gjøre for å oppfylle påleggene fra Fylkesmannen.

– Fylkesmannen ga Malvik kommune en liste med 6 forbedringspunkter. Disse punktene handler blant annet om endringer og forbedringer både i klasserommet, i friminuttene og på skoleveien. 5 av de 6 forbedringspunktene er iverksatt, og punkt 6 – som handler om å legge en plan som skal sikre et trygt og godt klassemiljø – vil bli fulgt opp innen fristen som er 20. juni 2018, lovte rådmannen.

Krav på et godt læringsmiljø

Rådmannen sa i sin orientering blant annet at det vil bli opprettet et kontaktpunkt for foresatte som ikke ønsker å ta kontakt med skolen. Der vil foresatte via et telefonnummer eller møtested komme i kontakt med faglige oppdaterte ansatte i kommunens ledelse.

– Alle barn og elever i Malvik har et soleklart krav på et oppvekst- og læringsmiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Og det er elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen som er avgjørende. Derfor skal skolene ta enhver melding om at noen opplever krenkelser på alvor.

– I arbeidet mot mobbing skal Malvik kommune legge til rette for kontinuerlig utviklingsarbeid og for et godt læringsmiljø for alle. Vi skal også sørge for bred kompetanse i forebygging, avdekking og håndtering av mobbing i skolene våre. Dette er et kontinuerlig arbeid som har høy prioritet fra kommunens side, sier rådmannen.

Rektorene i møte

Alle rektorene i Malvik var sist fredag innkalt til møte med rådmannen, hvor han understreket forventningene til arbeidet mot mobbing. Rådmannen forventer også at skolene tar alle henvendelsene om mobbing på største alvor. Det forventes videre at skolene sørger for god dialog med hjemmene og at skolens ledelse er tilgjengelig for foresatte som ønsker kontakt.

– Skolens konkrete plan framover er selvsagt å følge opp Fylkesmannens vedtak, og implementere tiltakene inn i planene for neste skoleår. Skolen vil gjennom dialog med PPT og foresatte legge videre plan for arbeidet med skolemiljøet. Dette er en videreføring av arbeidet som startet høsten 2017. Arbeidet skal fortsette til eleven opplever at skolemiljøet er trygt og godt. Kommunalsjefen har avtalt et møte med foreldrene denne uka, sa rådmannen til de folkevalgte.

Beklager sterkt

– I denne konkrete saken er det både i tradisjonelle media og på sosiale medier fremkommet påstander, karakteristikker og beskrivelser av hvordan skolen skal ha arbeidet med skolemiljøet for dette trinnet. Rådmannen vil understreke at bildet er mer nyansert enn det som har fremkommet gjennom media. Det påhviler alle et ansvar å vise nødvendig aktsomhet i denne type saker. Rådmannen vil understreke at tiltak rettet mot enkeltelever eller grupper i grunnskolen i Malvik, er tuftet på sakkyndigvurderinger og pedagogiske prinsipper. Tiltakene har i dette tilfellet, som Fylkesmannen påpeker, ikke vært gode nok. Dette tar vi på største alvor og beklager sterkt, sa rådmannen i sin orientering.

Foresatte og ansatte invitert til møte

Rådmann Midttun sier videre at et godt læringsmiljø er noe som angår alle, og tiltak mot mobbing kan rette seg mot både den som blir mobbet eller krenket, den eller de som mobber eller krenker, gruppe- eller klassemiljø eller hele skolemiljøet.

Torsdag denne uka er alle foresatte og ansatte ved det aktuelle trinnet på Vikhammer skole invitert til møte med rådmannen.