Kåre Lervik sitter i gravemaskinen og plasserer neste rør til anlegget. Her er det ikke rom for uvørne bevegelser, for nedenfor ham er det bratt. Veldig bratt. Det skal ikke mye feilberegning til for at det skal gå galt.

– Det er tøffe karer han Kåre har med seg på arbeidslaget som arbeider her. De er dyktige, sier Ole Vilnes, prosjektleder for Brødrene Dahl vasskraft.

168 meter

De har leid inn Solberg Maskin med Kåre Lervik og kolleger til å bygge kraftverket som ligger på sørsiden av Stjørdalselva, like ovenfor Meådalen. Mange som har kjørt E14 har lagt merke til arbeidet på andre siden av elva. Kraftverket skal utnytte 168 meter høydemeter mellom inntak og vannet som kommer ut fra turbinen. Rørgata er 630 meter lang og legges i ei sprengt gate ved siden av elva.

– Det er ingen som er tjent med å pushe framdrift, slik at det kan gå galt, sier Vilnes, mens Lervik kommer ned for en prat.

På de bratteste plassene har anleggsveien ei stigning på 27 prosent. Foto: Richard Bakken

27 prosent

– På det bratteste har anleggsveien ved elva 27 prosent stigning. Det meste av veien er på 23 til 25 prosent stigning, sier Lervik.

Han forteller at de som kommer kjørende til anleggsområdet for første gang, spekulerer om det bra.

– Men vi har vært helt ned til jernbanen med en kranbil som har levert materialer. Vi har kjørt veien i hele vinter.

Anleggsstarten var i august i fjor og de skal være ferdig med anlegget i august denne sommeren.

– Det er veldig interessant og ikke minst utfordrende. Ikke minst for at det er så bratt. Det heller ned mot Stjørdalselva. I tillegg heller det også østover mot Sagelva. Men det har gått veldig bra. Vi har møtt noen utfordringer, men det har latt seg løse, sier Lervik.

– Gjort noe slikt før?

– Nei, aldri til et kraftanlegg.

300 kWh per time

Adkomsten til Sagelva er en tømmervei øverst i lia. Vilnes forteller at de startet der oppe med å ta ut stein som ble knust i et knuseverk.

– Dette var stein som er blitt brukt i anlegget. Det ble tatt ut 6–7000 kubikkmeter med fjell som vi knuste. Det spesielle med dette prosjektet var at vi måtte begynne å lage anleggsveien ovenfra og ned. Vanligvis kan vi lage arbeidsvei nedenfra. Dette har ført til at vi har hatt en sikkerhetsmann stående nede ved jernbanen nesten sammenhengende helt til for 14 dager siden, sier Vilnes.

– Hvor mye strøm kan kraftverket produsere?

– Når generatoren går for fullt kan den produsere cirka 3000 kWh fra elva. Årsproduksjonen for Sagelva er beregnet til 8,2 GWh, sier Vilnes.

Generatoren er ikke på plass ennå.

– Generatoren skal vi ta inn fra jernbanen. Den veier over 20 tonn. Selve turbinen er ikke større enn en felg til en traktor, forteller Vilnes.

Rørgata legges i ei grøft som er sprengt ut i berget langs Sagelva.

– Traseen for rørene er sprengt ned i terrenget. Rørene er av glassfiber og legges med fine masser i rundt. De blir liggende sju til ti meter under topplaget, hvor de er beskyttet for eventuelle jordras.

Ole Vilnes forteller at bakom ham blir det et lite hus på 70 kvadratmeter rundt generatoren. Grunneier Bård Kringen har lagt føringer, slik at det blir bordtak og stående kledning. Foto: Richard Bakken

Minstevannføring

Minstevannføringen for Sagelva er satt til 300 liter i sekundet.

– Ved inntaket er det et forbislippingssystem med kameraovervåking. Det er en liten demning for å ha et lite vannspeil. Generatoren i bunnen kommuniserer med en føler ved inntaket. Når vannstanden synker, strupes produksjonen og til slutt stopper anlegget. Det som er bra er at det slike anlegg kan kjøres på lite vannmengde. Selv på noen hundre liter i sekundet, så surrer anlegget. Minstevannføringen går forbi hele tida og anlegget produserer så lenge det er et overskudd av vann. Nedenfor anlegget er det ingen endring i vannmengden som kommer fra vassdraget.

– Hva skjer med strømmen som skal produseres?

– På denne siden av Stjørdalselva er det ikke strømkabler. Det blir ei overføring over elva og der blir den lagt i ei grøft på 1200 meter ned til en trafostasjon i Meådalen.

Byggeplass

Vilnes legger vekt på at når anlegget er ferdig skal inngrepet være minst mulig synlig.

– I dag er dette er en byggeplass. Terrenget blir strøkent når vi har fått ryddet opp. Ingen vil ha på seg at det ikke blir bra til slutt. Dette er veldig viktig for oss. Vi er interessert i at NVE og folk lokalt er fornøyd med jobben vi gjør. Når anlegget er ferdig skal alle være fornøyd. Vi skal ha et beskjedent inngrep, sier han og forklarer at mye av steinmassene som ligger fremme i dag blir planert ut.

Bård Kringen er grunneier i Sagelva. Brødrene Dahl Vasskraft er engasjert av Norsk Vannkraft til å bygge kraftverket. Solberg Maskin har entreprisen for utbyggingen og utfører jobben. Til daglig har omtrent fem personer vært i aksjon i anlegget.