– Skolen har rutiner å jobbe etter når det skjer slike alvorlige hendelser, forklarer rektor Åge Pedersen ved Fosslia skole.

Ta vare på elevene

Rutinene går først og fremst ut på å finne ut hvilke elever som bor innenfor området som er rammet og ta vare på dem.  Dette ble gjort også mandag.

– Det handler først og fremst om å ta vare på elevene, formidle informasjon og få kontakt med foreldrene, sier Pedersen.

Han forklarer at lærerne håndterer situasjonen i klasserommene, mens skoleledelsen skaffer informasjon. I dette arbeidet har skolen tett kontakt med beredskapen i ledelsen i Stjørdal kommune.

Politi og brann fikk melding om brann i Terassehusene i Stjørdal like før klokken 13 mandag. Brannen var godt synlig for elevene ved Fosslia skole, og det ble tidlig sendt ut melding fra skolen hvor foreldrene ble oppfordret til å snakke med barna etter skoletid, og trygge dem i forhold til det som hadde skjedd.

Ble skremt

– For oss handler det å finne ut om noen av våre har behov for ekstra tett oppfølging, forklarer rektor Åge Pedersen.

Det var det ingen av barna som hadde.

– Det er likevel klart at flere blir skremt når det skjer slike dramatiske hendelsen i nabolaget, sier Åge Pedersen.

Da er skolens oppgave å ta vare på alle, skaffe oversikt og forklare hva som skjer.

Da skoledagen var over ved 14-tida, hadde skolen fått kontakt med alle aktuelle foreldre som hentet barna.

Les også: Grete Vaadal var på tur å sette seg i bilen da det smalt bak henne.

Satte ut vakter

Mens slukkings- og redningsarbeidet pågikk i terrassehusene, satte skolen også ut vakter som hindret barn i å nærme seg innsatsområdet på brannstedet.

Fosslia skole stilte i samarbeid med Stjørdal kommune to rom til disposisjon for beredskapsledelsen i Stjørdal kommune ut over dagen. Her sørget politi og nødetater for at folk som ble evakuert fra de brannrammede boligene, ble registrert.

Rektor Åge Pedersen startet arbeidsdagen tidlig tirsdag morgen. Da handlet det om å skaffe og gi informasjon til lærere og ansatte om situasjonen og om noen trenger ekstra oppfølging.

– Vi har bistått en elev med å skaffe noen praktiske saker som eleven har behov for, sier Pedersen.

Gir ros

Beredskapsrådgiver Per Martin Øfsti i Stjørdal kommune roser ledelse og personale ved Fosslia skole for all hjelp og bistand de gir.

– Skolen har rutiner og håndterer slike hendelser profesjonelt og etter planene som er lagt, sier Øfsti.

Per Martin Øfsti er beredskapsleder i Stjørdal kommune.

Beredskapsrådgiveren i kommunen ble varslet av nødetatene kort tid etter brannen. Da ble ledergruppa på rådhuset kalt sammen og orientert om hva som skjer.

– I slike tilfeller tar rutinene våre høyde for det verst tenkelige, sier Øfsti.

For Stjørdal kommune handler det først og fremst om å ta vare på alle som rammes.

Avtale med hotell

– Vi har for eksempel avtale med Scandic Hell Hotell om innkvartering og forpleining av folk som blir husløse og evakuert, forklarer Øfsti.

Mandag ble hotellet varslet om at det kunne bli behov for husrom.

– Det ble det ikke denne gangen. Men ledelsen i kommunen følger utviklingen tett, sier Per Martin Øfsti.

Han var selv til stede ved Fosslia skole og hadde kontakt med politiets innsatsledelse i løpet av mandagen.

Beredskapsrådgiveren var også til stede under et møte som Husby Borettslag arrangerte mandag kveld for sine beboere. Her deltok også ledelsen i Stjørdal Brann- og redningstjeneste og representanter for politi og helsevesen.