Quality-hotellet i Stjørdal installerte denne uken en ozon-generator. I tillegg til miljøgevinsten i form av reduserte kjemikalier, skal investeringen betale seg tilbake i løpet av 12 til 18 måneder.

Inga Sirvydiene er husøkonom ved Quality Airport Hotel Værnes, og har sammen med renholderne ansvaret for å vaske rom og fellesarealer. Denne uken ble en ozon-generator installert på hotellet, og i neste uke skal Sirvydiene og medarbeiderne sette bort renholdsproduktene og i stedet benytte rent ozon-vann på dusjvegger og overflater.

- Hele utgangspunktet startet med tanken om hvordan vi kunne redusere kjemikalieforbruket. I 2017 brukte vi mellom 700 og 800 kilo med kjemikalier. Det er 700-800 kilo for mye, sier Kim Engan Strand, daglig leder ved hotellet.

Han hadde hørt om ozon-vann, og tok en ringerunde rundt til andre kjedehoteller for å finne ut mer om teknologien. Et par av dem hadde testet ozon-vann i rengjøringen, og ga tommelen opp. Det samme gjorde mattilsynet, og dermed startet prosessen.

- Vi er ikke først, men er blant de første som tar i bruk denne teknologien, sier Engan Strand.

Ladet med strøm

Teknologien går i korthet ut på at man installerer en generator som blander vanlig vann med filtret oksygen. Vannet blir så ladet med strøm for å skape stabilisert ozon-vann. Dette vannet er så effektivt at det erstatter all kjemikaliebruk.

- Når man bruker kjemikalier dannes det en hinne på overflatene som samler støv. Ozon-vannet lager ingen slik hinne, og vi får en mer støvavvisende overflate. Dessuten er ozon i sin reneste form 600 ganger mer desinfiserende enn klor, forteller hotellsjefen.

Å bruke ozon i stedet for Zalo og Jif høres unektelig ut som om man befinner seg på en annen planet, men for mennesker skal ozon-vannet være helt ufarlig.

- Dessuten slipper renholderne uttørring av hud og eksemproblematikk som man får ved kjemikaliebruk. Etter noen timer går vannet tilbake til sin vanlige form, og da kan overskuddvannet brukes til andre ting. Det betyr også at vi reduserer vannforbruket, i tillegg til at vi skaper et bedre inneklima med mindre bruk av kjemikalier, sier Engan Strand.

Ozon-spyler

For renholderne betyr endringen at de tar med seg sprayflasker og bøtter til generatoren og fyller dem opp. Deretter jobber de noen timer før de går tilbake og fyller opp på nytt. På kjøkkenet må de gjøre andre endringer.

- I dag har vi en gulvspyler som vi benytter. Denne blir byttet ut med en installasjon som endrer vanlig vann til ozon-vann fortløpende, og som vi kan bruke til spyle på kjøkkenet, sier han.

Liten investering

Quality-kjeden har i en årrekke stått i bresjen for miljøtiltak, noe som har betydd store investeringer for å oppnå målene om bedre bærekraftighet. Gjenbruk av håndklær, bruk av ledlys, redusering av matsvinn og innføring av økologiske matvarer og retter er noe av det arbeidet hotellene har lagt ned. Ozon-investeringen blir nesten for småpenger å regne.

- Miljøtiltak koster vanligvis skjorta. Totalt beløper denne investeringen seg til et sted mellom 50 000 og 100 000 kroner. I løpet av 12 til 18 måneder har vi tjent inn utgiftene. Like viktig er imidlertid miljøgevinsten, og både husøkonom, renholdere og jeg gleder oss til komme i gang, sier Engan Strand.