Rie Aagaard sang en egenkomponert melodi foran mandagens kommunestyret i Malvik. På møtet orienterte rådmannen om mobbingen ved Vikhammer ungdomsskole som har versert i mediene. Men også på Hommelvik ungdomsskole er det utfordringer rundt mobbing.

Rie Aagaard forteller at hun i høst startet skoleåret med å glede seg til skolen, men det endret seg.

Utdrag fra bloggen:

«Det gikk greit på skolen litt i starten, men så ble det bare verre og verre jo nærmere vinteren kom. Etter hvert satt jeg bare for meg selv i gangen.

«Jeg gikk i hele juleferien og gruet meg til å gå tilbake på skolen. Når skolen begynte igjen slet jeg med å komme meg av gårde på skolen og det endte ofte med at jeg ikke kom før senere på dagen. Mamma og pappa hadde snakket med BUP og skolen. Skolen sa de skulle fikse ting. De sa at ting ville bli bra før februar startet.»

Fylkesmannen på banen

«Etter hvert snakket pappa med fylkesmannen og han skulle ta kontakt med skolen. Da fikk jeg plutselig en lærer som skulle være med meg hele mandagen, og resten av dagene hadde jeg kanskje en lærer noen timer innimellom. Og jeg fikk et eget grupperom sånn at jeg ikke skulle sitte i gangen. Mandagene gikk jo greit, men resten av dagene var ikke så bra. Det ble jo ikke så mye bedre. Jeg satt jo fortsatt mesteparten alene, stirret i veggen og slet med angst. »

Plassert på grupperom

«Det grupperommet har jeg sittet på hver dag helt siden jeg fikk det. Har sittet der fra klokka 08:15 (hvis jeg klarte å tvinge meg selv til å greie å gå) til 13:40. Jeg stakk av et par ganger daglig. Men når jeg kom hjem så sendte mamma og pappa meg tilbake til skolen. For jeg MÅ jo gå på skolen. Men ja. Ellers satt jeg på grupperommet hele dagen. I alle timene og alle friminuttene. For i friminuttene hadde jeg jo ikke akkurat noen å være med. Jeg greide jo ikke å snakke med noen. For jeg hadde så dårlig selvtillit etter å sittet alene på grupperommet og ikke visst hva jeg skal gjøre, imens de andre satt inne i klasserommet, eller hadde lærer, eller var med i smågruppe.»

Grue seg til skolen

« Hommelvik ungdomsskole er skikkelig dårlig innenfor temaet «mobbing» og innenfor det å ha nulltoleranse for mobbing. Hommelvik ungdomsskole sier jo nesten at de tolererer mobbing. Heldigvis skifter jeg skole nå til høsten.... Jeg slipper å være lei meg konstant på grunn av skolen. Og jeg trenger ikke lenger å kjempe for de ressursene som jeg har krav på men jeg kommer til å kjempe for ressurser generelt. For jeg nekter tanken på at andre folk skal ha det like jævlig som jeg har hatt det nå.»

Ferdig med Hommelvik

«Nå er jeg bare glad for at jeg så å si er ferdig på Hommelvik ungdomsskole. Jeg har bare en dag igjen. For jeg drar til London nå på mandag fordi legene vil snakke med meg før operasjonen, så jeg kommer tilbake til den siste dagen på skolen. En dag igjen på denne skolen. Og det er en veldig god følelse å kjenne på at jeg ikke skal gå her til høsten igjen.»

Modig

– Har du fått noen reaksjoner på bloggen din?

– Ja, og veldig mye positivt. Det er mange ungdommer som har skrevet til meg. De mener jeg er veldig modig og at det er synd at jeg har det slik.

– Føler du deg modig?

–Noen må gjøre noe for at det skal bli bedre.

– Du bytter skole?

– Ja, jeg starter på Steinerskolen. De har mer ressurser, også kan jeg komme meg unna mobbingen.

Rie har en meget sjelden medfødt misdannelse som heter heminasal aplasi. I juli skal hun til London for en ny operasjon for å rette på misdannelsen.

– Jeg har ventet kjempelenge til operasjonen og det blir veldig bra å bli ferdig, sier Rie Aagaard.

Historien gjør inntrykk

Rektor Kristel Buan Linseth har som mål at alle ved skolen skal trives og beklager at Rie Aagaard ikke har hatt det skolemiljøet hun har krav på.

– Jeg har lest blogginnlegget og elevens historie gjorde inntrykk på meg. Som rektor er målet mitt at alle elevene skal trives og ha det godt på skolen. Jeg beklager at de tiltakene skolen har iverksatt, ikke har gitt eleven det skolemiljøet hun har krav på, sier Lindseth.

Hun forteller at mobbing er et felt de jobber med hele tiden.

– Vi har en nullvisjon mot mobbing i Malvik kommune. Vi vil fortsette å jobbe systematisk mot mobbing i samarbeid med elever, foresatte og fagmiljø. Alle skolene i Malvik skal arbeide videre med de tiltakene Rådmannen la fram i dagens kommunestyremøte, sier rektor Kristel Buan Linseth.