Kommunestyret har vedtatt å opprette et ombud for mobbesaker i Malvik.

Vedtaket ble fattet av et enstemmig kommunestyre. Astri Sofie Dalhaug fra Kristelig Folkeparti fremmet forslaget sammen med Laila Tøndel (Venstre) og Anne Grethe Thorstensen fra Pensjonistpartiet.

Forslaget som ble vedtatt, ber rådmannen utrede og fremme en sak om opprettelse av en stilling som mobbeombud i kommunen.

Riktig retning

Jørgen Enoksen, leder av Malvik ungdomsråd, mener at dette er et skritt i riktig retning.

– Det er bra at man erkjenner at mobbing er et stort problem, og at det settes i gang tiltak for å få bukt med det.

Etter at mobbesaken på Vikhammer begynte å rulle i media før jul synes han at det er gjort for lite.

– Det står enten på viljen eller kompetansen. Uansett hva som har mangler, så er det alvorlig, sier han.

Flytt mobberen

I kommunestyrets møte i februar kom Jørgen Enoksen med en appell til politikerne om å skjerpe reaksjonene mot dem som mobber andre elever på skolene i Malvik. Han ba om at reglene ble endret slik at det er den som mobber som skal flytte skole, og ikke mobbeofrene dersom andre tiltak ikke fører til at mobbingen stopper. Forslaget fikk ikke tilslutning fra politikerne.

– Vi mener fremdeles at regelen må endre fra at mobberen kan flyttes, til at mobberen skal flyttes. Når man har en ledelse som er redd for å bli upopulær er det lettere for dem at det heter skal i regelverket, sier Enoksen.

Kulturproblem

Enoksen mener at i Malvik har man et kulturproblem.

– Det er ingen i ledelsen ved skolen som har stått fram og beklaget det som har skjedd i den siste mobbesaken. Når ikke voksne kan stå frem og si unnskyld til hverandre, hvordan skal man forklare elevene ved skolen at de skal gjøre det. Hvordan skal dette tolkes av elevene som går på skolen, spør han.

Ungdomsrådsleder har også merket seg at ledelsen ved skolen ikke har beklaget i det hele tatt hva som har skjedd.

– Rådmannen burde også ha beklaget til gutten før han går ut offentlig. Ifølge Adresseavisen har gutten og familien ikke fått noen beklagelse før rådmannen gikk ut offentlig.

Rådmann Carl-Jakob Midttun skriver i kommentar til dette :

– Ungdomsrådet er en viktig samarbeidspartner i arbeidet med å sikre et trygt og godt oppvekstmiljø for alle barn i Malvik.

Ønsker folkemøte

Etter at det dukket opp en ny mobbesak i Hommelvik ungdomsskole, hvor 14-årige Rie Aagard forteller at hun bytter skole på grunn av mobbing, mener ungdomsrådslederen at alle virkemidler bør brukes.

– Vi kan godt tenkte oss at det blir arrangert et folkemøte om mobbing i Malvik. Jeg tror at det er mange som kan bidra positivt på et slikt møte, sier Enoksen.