Under kommunestyremøtet i ettermiddag vil SV og Ap komme med et fellesforslag som innebærer videre drift av Grunnskoleteamet.

– Vi håper på å få flere med oss – det er ingen skam å snu i tide, sier SV’s Anja Ristad.

Hans Westerheim, som leder det kommunale foreldreutvalget i Stjørdal, er helt enig.

Westerheim stiller seg kritisk til den politiske prosessen rundt nedleggelsen av grunnskoleteamet.

Dårlig prosess

– Plutselig dukket det opp et budsjettforslag fra de borgerlige samarbeidspartiene få dager før behandlingen i kommunestyret der de sparer en million kroner ved å legge ned grunnskoleteamet. Hva slags saksbehandling er det? Spør Westerheim

Lederen av foreldreutvalget synes slett ikke at prosessen rundt nedleggingen av grunnskoleteamet inngir tillit.

Hans Westerheim peker på at evalueringsrapporten som ligger på bordet, slår fast at de svake elevene skal få hjelp i det ordinære systemet i stedet.

– Men rapporten sier lite om hvordan dette skal skje, mener Westerheim.

De svakeste taper

Han er redd de svakeste barna som det handler om å hjelpe, bare dukker opp som utgiftsposter i barnevern og spesialundervisning om noen år.

– Men også her har politikerne gitt beskjed om at det brukes for mye penger i forhold til budsjettet, sukker Westerheim.

Det var under budsjettbehandlingen i desember 2017, de borgerlige samarbeidspartiene i Stjørdal vedtok å avvikle grunnskoleteamet for å få i havn sitt budsjettforslag. Da bestemte flertallet i kommunestyret at grunnskoleteamet skal avvikles fra første august i år.

Mer kutt

Omtrent samtidig som Grunnskoleteamet ble etablert, kuttet kommunen også flere av skoleplassene de tidligere hadde kjøpt av Aglo som alternativ opplæringsarena.

I kommunestyret i februar i år fikk Anja Ristad protokollført at politikerne skal få seg forelagt en sak om evaluering av grunnskoleteamet før sommerferien. Nå foreligger denne rapporten. Ristad synes ikke vurderingene her er betryggende.

Skolene fornøyd

Her kan vi se at de aller fleste rektorene i kommunen har vært godt fornøyd med dette tilbudet. De har følt at de har fått god støtte fra teamet, og at det har vært lett å komme i kontakt med dem. Bekymrede foreldre kan også kontakte teamet direkte.

– Det er merkelig å avvikle et suksessfullt grunnskoleteam som snapt har rukket å finne sin rolle og komme i gang med arbeidet, sier Ristad.

Ristad synes det er tragisk at flertallet i kommunestyret vil fjerne det meste av tjenestene som ikke er lovpålagt.

Tragisk

–I tillegg inneholder ikke evalueringen noen skikkelig redegjørelse for hvordan teamets oppgaver skal videreføres gjennom kommunens ordinære tjenester. Det nevnes at PPT og andre instanser som har ansvaret for barn kan «gjøre jobben». Men jeg stiller meg undrende til hvordan de, som allerede er i en presset arbeidssituasjon, skal få tid til enda flere oppgaver, sier Ristad.

Hun peker på at grunnskoleteamets egenart er lav responstid. De kommer tidlig inn i saker. Grunnskoleteamet er et lavterskeltilbud. Teamet ser på saker på systemnivå og setter skole og familie i kontakt med de rette kommunale instanser som for eksempel familieteamet, ungdomskontakten, PPT eller forebyggendekoordinator.

Grunnskoleteamet har blant annet jobbet med skolevegring, utestengelse og mobbing, utagering og adferdsproblematikk, klassemiljø og hærverk.

Arbeiderpartiet og SV jobber for å få flere partier med på forslaget om å opprettholde grunnskoleteamet. Anja Ristad er likevel ikke sikker på utfallet.

Hans Westerheim leder det kommunale foreldreutvalget i Stjørdal. Foto: Ivar Værnesbranden