Pengene kommer som utbytte fra energiselskapet NTE. Verdiene i selskapet ble overført fra Nord-Trøndelag fylkeskommune til eierkommunene i det gamle Nord-Trøndelag ved siste årsskifte.

Store verdier

Stjørdal kommune har fått en eierandel på 13,2 prosent i NTE. I løpet av de siste årene har det vært vanlig å utbetale utbytte til eierne på mellom 150 og 200 millioner kroner.

- Dette utbyttet får vi som stjørdalinger nå en betydelig andel av hvert eneste år framover, smiler ordfører Ivar Vigdenes.

Han skyter inn at hvor mye penger Stjørdal vil få i årene framover, vil variere med utviklingen i energiselskapet.

Full enighet

Det er bakgrunnen for at kommunestyret i Stjørdal satte ned et eget utvalg bestående av alle gruppelederne i kommunestyret. Utvalget skulle se på hvordan kommunen skal forvalte de betydelige inntektene fra NTE i årene som kommer.

- Utfordringen er at inntektene vil kunne komme til å variere. Vi kan derfor ikke bruke pengene på varige tiltak som vi risikerer å måtte kutte i aret etter, sier ordfører Ivar Vigdenes.

Han poengterer at det vil være lite smart å ansette flere lærere og sykepleiere ett år og måtte si dem opp året etter fordi utbyttet fra NTE uteblir eller blir mindre.

Det er bakgrunnen for at alle de ni partiene i kommunestyret i Stjørdal nå er enige om å opprette en form for «oljefond». Det betyr at NTE-inntektene blir satt på fond akkurat slik staten gjør med oljeinntektene. Så kan kommunen bruke deler av avkastningen fra fondet hvert eneste år framover.

Handlingsregel

Stjørdalspolitikerne lager seg nå en handlingsregel der de vil bruke 2,5 prosent av avkastningen i fondene hvert år framover.

- På kort sikt kan vi ikke bruke pengene like fort, men på lang sikt vil vi kunne bruke mer, sier ordfører Vigdenes.

Han gleder seg over at stjørdal nå får mulighet til å bruke mer penger på gode tiltak for innbyggerne.

Det samme gjør opposisjonsleder Joar Håve.

Tidlig ute

- Stjørdal kommune er veldig tidlig ut med å lage retningslinjer fro hvordan vi skal bruke avkastningen fra NTE. Det kan andre kommuner lære av, sier Håve.

Også opposisjonslederen mener det er veldig klokt å legge opp til handlingsregler som sikrer at pengene forvaltes på best mulig måte.

Stadig påfyll

- Nå får kommunestyret hvert år mulighet til å bestemme hvordan ekstrapengene skal brukes. Her vil det helt sikkert være forskjellige oppfatninger. Det blir politiske diskusjoner jeg ser fram til, sier Håve.

Stjørdal kommune oppretter nå to konkrete fond. 80 prosent av utbyttet fra NTE skal gå inn i Stjørdal Kommunes Kraftfond. Her vil politikerne hvert eneste år framover kunne ta ut 2,5 prosent av saldoen. Stadig påfyll av utbytte fra NTE vil kunne føre til at stjørdalspolitikerne om ti år vil få seks-sju millioner kroner å etterfylle budsjettene med.

20 prosent av NTE-utbyttet skal settes av på Tiltaksfond NTE. Disse pengene vil stjørdalspolitikerne kunne bruke i budsjettsalderingen hvert eneste år.

Kommunene i det gamle Nord-Trøndelag fikk overført eierandelene i NTE fra årsskiftet. Det betyr at de første utbyttepengene fra NTE kommer tidligst neste år. Da starter Stjørdalspolitikerne jobebn med å bygge opp kommunens «oljefond».