Det har vært genialt å fullføre lærlingeløpet som soldater. Forsvaret har en kjempefin ordning for de som vil gå skole, forteller de to venninnene som tok fagprøven for to uker siden.

– På to år har vi har tatt førstegangstjeneste, fullført lærlingeløp og tatt påbygg. Det tar vanligvis fire år, forteller Vilde Fasteraune.

Har stått på

Jentene som har gått service og samferdsel og salg, service og sikkerhet, Vilde ved Ole Vig vgs og Eirin ved Charlottenlund vgs., forteller at de har jobbet og stått på litt, men at det har vært fullt overkommelig å jobbe som lærlinger og gå opp til eksamen i påbygg til studiespesialisering.

– Da vi fant ut at vi ville det, søkte vi Forsvaret om stipend. Gjennom ordningen fikk vi dekket alle kostnader knyttet til eksamen, forteller Eirin Skavdal.

Fagprøven i kontorfaget gikk over tre og en halv dag.

– Det var en teoretisk prøve med fire oppgaver som sensorene leste igjennom. Etterpå fortalte sensorene at vi var de første i Trøndelag som fikk Bestått/Meget godt, og at vi blir nominert til Årets lærling. Vi konkurrerer om tittelen med nominerte i alle fag i Trøndelag, forteller Vilde Fasteraune og Eirin Skavdal.

– Det hadde vært litt stas å få tittelen, sier Vilde Fasteraune. Eirin Skavdal er enig.

Sterkt samhold

Jentene trives godt i uniformen. Eirin forteller at hun bare har vært hjemme noen få helger, selv om Saksvik bare er et par timer unna. Det går hurtigbåt fra Brekstad til Trondheim, og derfra kommer man seg videre med buss, tog eller bil.

– Det er så mye som foregår i leiren, så mye samhold. Spesielt første året. Jeg har kost meg skikkelig mye utpå her, sier Eirin Skavdal, som har jobbet som lærling på «Idretten».

Vilde jobber på «Velferden», og der er det veldig sosialt, forteller hun.

– Det er veldig mange som kommer og besøker. Velferden fungerer som en møteplass for soldatene. Arbeidet er veldig praktisk og variert. Vi er både inne og ute, og ikke en dag er lik den andre.

– Hva går læra ut på i kontorfaget?

– Mye saksbehandling og kundebehandling, økonomi, arkivering, registrering, HMS og masse om bestilling.

Skal tenke seg om

– Hva er planene videre?

– Jeg tenker å ta et år med jobb etter lærlingetiden, og studere neste år, sier Vilde Fasteraune.

– Planen er å komme meg ut i jobb nå, og så søke skole til neste år. Har lyst til å studere økonomi, men vil bruke et år til å tenke, sier Eirin Skavdal.

Tar en annen retning

– Ingen av dere har planer om videre utdannelse i Forsvaret?

– Nei, har ikke tenkt den retningen. Forsvaret kutter veldig mye stillinger. Men disse to årene har vært en kjempeopplevelse, ikke minst det at vi har fått så mye utav det. Det er absolutt noe å anbefale, sier Vilde Fasteraune og Eirin Skavdal om tida som lærlinger i Forsvaret.