Søndag etter gudstjenesten tar arkeolog Helle Vangen Stuedal fra Stjørdal Museum Værnes publikum med på en vandring i og rundt middelalderkirka. Museet holder til i den gamle prestegården som er nærmeste nabo til den gamle kirka.

– På det gamle kirkestedet møter vi gravminner og bygninger som har vært ramme for viktige hendelser i menneskers liv fra vikingtiden frem til i dag, forteller Helle Vangen Stuedal.

Under vandringen i og rundt Værnes kirke tar hun for seg hvordan kirka bygget. Hun vil fortelle om hvordan var det å besøke Værnes kirke i middelalderen. Og hvordan folks bruk av Værnes kirke ble forandret eter reformasjonen på 1400-tallet.

Helle Vangen Stuedal tar publikum innom noen virkelige klenodier: Værnesløva, den barokke kirkestolen og en av de eldste kjente avbildninger av Olav den hellige finnes i Værnes kirke.

Oppmøte ved til vandringen er i Prestegårdskaféen på museet hvor billetter kan kjøpes.

Klokka 11.00 denne søndagen er det fredsgudstjeneste i Værnes kirke. Kapellan Linda Aune forretter i samarbeid med Foreningen Norden og museet.

Gudstjenesten markerer at det er 300 år siden de svenske karolinersoldatenes felttog gjennom Stjørdal. Helle Vangen Stuedal forteller om karolinerne.