Ole Sivert Rønsåsbjørg (11) fra Flora var en av mange tålmodige fiskere som kastet igjen og igjen og igjen. Uten at laksen lot seg lure.

Øver på kast

Under Villaksens dag på Ersgard, fikk både nybegynnere og mer erfarne prøve fiskelykken i godværet.

- Jeg har fisket før, men jeg har aldri fått laks. Jeg fiska litt i går også, sier Ole Sivert.

Han har oppdaget en lilla blomst utpå elva, og syne det er like morsomt å prøve å få has på den.

- Jeg har ikke trua på at jeg får fisk. Men det er kult likevel. Det er jo mat, sier 11-åringen.

Laksefiske er ikke nytt for Ole Sivert. Han forteller at han samlet på bøker om laks når han var mindre, og av pappa har han fått en hel bunke med blader om fiske.

- Jeg har øvd meg på å kaste. Jeg lærer noe nytt hver eneste gang jeg fisker, sier Ole Sivert.

Saken fortsetter under bildet.

Villaksens dag ble arrangert for trede gang og mange fant veien til valdet mellom Ersgard og Ertsgaard camping. Foto: Linn K. Yttervik

Tålmodighetsprøve

Plutselig sitter snøret bom fast. Men det er ikke fordi Ole Sivert har fått fisk på kroken. Snøret har satt seg fast i en stein. Han går drevent noen meter ned langs elva, og snart har han fått løs snøret på egenhånd.

Pappa Ole Petter Rønsåsbjørg kommer gående. Han har eget vald i Flora og har lagt ned noen timer med fiskestanga.

Saken fortsetter under bildet.

Sakshaug sport lånte ut fiskestenger til de som trengte det. Foto: Linn K. Yttervik

- Det er en tålmodighetsprøve når du er 11 år. Men det er artig at barna er med. Kanskje får de en dupp i interessen i tenårene, men forhåpentligvis kommer interessen tilbake når de blir voksne. Jeg hadde tilgang til elva under hele oppveksten, men begynte ikke å interessere meg skikkelig for fiske før jeg hadde passert 30, sier han.

Nå er han ofte å finne med fiskestanga på kveldstid.

- Jeg går ofte ned til elva etter at ungene har lagt seg. Da kan jeg gjerne stå fra klokka 21 til 23 om kvelden, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Mange møtte opp for å teste fiskelykken under Villaksens dag søndag. Foto: Linn K. Yttervik

To fikk laks

Både små og store koste seg med grillmat, natursti og fiskehistorier. Sakshaug sport lånte ut fiskestenger. Laksen var også til stede og de fleste måtte nøye seg med å laksen gjøre spenstige hopp ute i elva.

I løpet av dagen var det to fiskere som hadde hellet med seg. Trygve Skiftenes Flak som hadde kommet helt fra Grimstad landet dagens første laks på rundt 5 kilo. Like etter landet Finn Jørgen Solberg en laks på 5,7 kilo.

Saken fortsetter under bildet.

Finn Jørgen Solberg en laks på 5,7 kilo under Villaksens dag søndag. Foto: Ersgard

Testet notfiske

Stein Sakshaug på Ersgard sier at de er veldig fornøyd med oppmøtet søndag.

- Vi er utrolig heldige med været. Jeg så ikke helt lyst på dette i går kveld da det striregnet, men nå må vi si oss veldig godt fornøyd med oppmøtet. Jeg har en følelse av at dette begynner å feste seg som arrangement som folk setter pris på, sier han.

Arrangørene forsøkte seg med notfiske to ganger i løpet av søndagen. I første runde var det bare en liten sjøørret i fangsten.

- Notfiske er en gammel tradisjonsrik måte å fiske laks på. Men det er ingen som driver med det etter at laksen i elva ble freda på 80-tallet. Vi samarbeider med gårdeierne på Ertsgaard camping og det er de som har nota og Per Johan Ertsgaard demonstrerer for folk hvordan den fungerer. Vi har tillatelse til å vise fram hvordan notfiske fungerer her i dag, men får vi fisk i dag viser vi den fram i en balje og så slipper vi den ut igjen, forklarer Sakshaug.

Det er Stjørdalsvassdragets elveeierlag og Stjørdal Jeger- og Fiskerforening, Ertsgaard camping og Ersgard som arrangerer Villaksens dag i samarbeid med Norske lakseelver.