– Noe av dette kan faktisk være brodert i mørke høstkvelder i lyset fra en enkel oljelampe, sier Anne Lerfald. Hun står midt i et klasserom i gammeskolen i Hegra som bugner av gamle, vakre broderier.

Det er Hegra historielag som setter opp en utstilling av gamle broderier som de har fått lånt ute på bygda. Utstillingen står i andre etasje i gammelskolen på Hegramo. Her kan folk få se både korssting, engelsk brodering, plattsøm hardangersøm og svartsøm og mange andre broderier.

I skuffer og skap

- Mens strikking har fått sin store renessanse, ligger det ennå mye pene broderier gjemt i skuffer og skap utover på gårdene, sier Anne Lerfald.

– I vinterhalvåret arrangeres godt besøkte strikkekafeer og strikkekvelder, mens broderiene ligger nystrøket og stivet i kommodene. Men nå skal vi få dem fram i lyset!

Alt i fra bunadsbroderier til løpere og veggtepper. Sigrun Storflor og Anne Grete Wedul. Foto: Arnulf Gresseth

Flere hundre år

Hun sier at enkelte av arbeidene kan være brodert i mørke høstkvelder på 1800-tallet.

– Men det meste er vel fra forrige århundre. Her finnes også nyere ting.

– Ligger det status i fin brodering?

– Det ble snakket om de kvinnene som var flinke til å brodere, sier leder i Hegra historielag, Ellen Gjersing.

– Og ikke minst ble arbeidene deres nøye vurdert. På kvinnemøter var det ikke uvanlig at noen av kvinnene snudde på vertinnens duker for å se om det var jukset noe med broderingen. Et raskt brett opp med et hjørne når vertinna sto med ryggen til, og kvaliteten var fastslått.

– Ellers var det ikke uvanlig at også heklede arbeider ble brukt som presanger, sier Anne Lerfald.

Og da er det flere av damene som forteller at de har fått duker eller løpere av gudmoren sin i dåpsgave. Og noen har gitt broderier i dåpsgave til sine barnebarn igjen. Broderiene følger generasjonene.

Søndagsåpent

– Utstillingen blir stående i fem søndager i juli. I første etasje er det general Armfelt som råder, men tar du trappa opp komme du altså til historielagets sommerutstilling som bugner av vakre og solide håndarbeider fra hele bygda, sier Gjesing.