Avinor har anmeldt forholdet som skjedde i 18-tida søndag 17. juni i år. En Norwegian-pilot observerte det som blir betegnet som en liten drone under landing.

Driftssentralen på flyplassen sendte raskt en bil for å inspisere området langs rullebanen, men da var ikke dronen å se.

– Nulltoleranse

– Droner utgjør en betydelig fare, med potensial for stor skade på flyene og dermed også passasjerene, sier sikkerhetssjef i Avinor ved Trondheim lufthavn Værnes, Sonja Englund.

Flytrafikken ble stanset i en periode på ti minutter som følge av droneobservasjonen. Flere fly fikk verken lande eller ta av.

– Vi har nulltoleranse for dronebruk på flyplassen uten tillatelse. Alle forhold blir anmeldt, understreker lufthavndirektør Marit Helene Stigen.

Værnes har vært forskånet for slike hendelser. Vi må tilbake til sommeren i 2014 forrige gang en drone skapte problemer for flytrafikken.

– Den gang styrtet en drone nord for rullebanen – innenfor flyplassgjerdet. Dette forholdet ble også anmeldt, men eieren ble ikke funnet, forteller Sonja Englund.

Både ved Oslo lufthavn og Bergen lufthavn har det vært flere tilfeller av dronebruk innenfor flyforbudssonen bare den siste måneden. Ved det ene tilfellet i Oslo var det en eiendomsmegler som tok bilder av en eiendom. Vedkommende ble anmeldt og fikk bot.

Saken fortsetter under bildet.

En drone ble observert da et Norwegian-fly skulle lande på Trondheim lufthavn Værnes søndag 17. juni. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix (illustrasjon

Grense på fem kilometer

– Det er tydelige regler for hvordan droner og modellfly skal forholde seg på og ved en lufthavn. Det er Luftfartstilsynet som har laget disse reglene, sier Englund.

Hun ber droneflygere om å gjøre seg kjent med reglene som finnes på Avinors hjemmesider (ekstern lenke).

Englund opplyser at for fly som er i landings- eller avgangsfasen, utgjør droner en særlig stor fare. Det er også grunnen til at det er forbudt med droneflyging i nærheten av lufthavnen, med mindre det er avtalt med flytårnet.

– Grensen går fem kilometer fra rullebanen. Om man ønsker å fly en drone innenfor en slik grense, selv i relativ lav høyde, må dette koordineres med lufthavnen. Det er mulig å søke, men da skal det være en god grunn, sier Sonja Englund.

Etterforskning

Politioverbetjent Arne Henrik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor opplyser at det er satt i gang etterforskning etter hendelsen på Værnes søndag 17. juni.

– Vi har foretatt noen undersøkelser, men så langt har vi ingen formening om hvem som står bak droneflygingen, sier Ulvin.

Saken fortsetter under bildet.

Politioverbetjent Arne Henrik Ulvin opplyser at det er satt i gang etterforskning etter droneflygingen. Foto: Lars Sørnes

Han opplyser at dronebruk innenfor flyforbudssonen også kan medføre erstatningskrav.

– Hvis det fører til forsinkelser, og i verste fall stenging av flyplassen, kan det kreves erstatning for ekstrakostnadene, sier Ulvin.