Åtte av ungdommene har blitt utstyrt med maleruller, spann og stillas i Ole vigs gate der de kommunale boligene skal få et nytt malingsstrøk.

Har det artig ilag

Lene Erlandsen og Thea Bremset medgir at maling i seg selv kan bli en smule kjedelig i lengden, men det veies opp av tanken på pengene som triller inn i feriekassa, og at det er ganske artig å jobbe flere ilag. De åtte på prosjektet skryter av miljøet.

Trives på jobb. F.v. Win Naing, Vegar Bårdsaune, Erik Nyland Næss, Thea Bremset, Lene Erlandsen, Martin Weiseth, Temesgen Hadish, fagansvarlig Ole Ødegård og maler og veileder Knut Mogård. Foto: Line Mette Finnøy

– Vi blir kjent med alle, og har god kontakt. Det er mye prating. Mens vi arbeider, sier Erik Næss, Martin Weiseth og Thea Bremset.

Sjefen, Ole Ødegård, prøver å legge til rette for at undommene skal trives. De gjør en viktig jobb for vedlikeholdsavdelinga, som ellers ikke hadde rukket over det samme male- og vedlikeholdsarbeidet iløpet av sommeren, understreker Ødegård som er fagansvarlig på drift og vedlikehold.

Planlegger i lang tid

Han starter om vinteren mens, det ennå er snø, med å planlegge de tre ukene avdelinga får hjelp av ungdommer. I tillegg til selve ansettelsesprosessen, forberedes ukene nøye. Når de utvalgte kommer er det klappet og klart, hvilke jobber som skal gjøres og hva som skal til for å få det enkelte prosjekt utført på best mulig måte.

– Ungdommene er flinke, sier Ødegård som har tatt imot sommerjobbungdom i 20 år. Han er veldig fornøyd med hjelpa han får.

– Uten ungdommene hadde vi ikke hatt sjangs til å nå over alt. Vi har to malere, og 500-600 leiligheter som skal vedlikeholdes. Alternativet hadde vært å ansette mange flere. Disse ungdommene sparer kommunen for store beløp. Samtidig får de prøvd seg i arbeidslivet og tjent penger. Etter alle disse årene hvor vi har tatt imot ungdom, ser jeg også gevinsten i alle som kommer innom og som får et godt forhold til kommunen, sier Ødegård.

- Ungdommene får tarifflønn. Og ordnede forhold er viktig, og mer effektivt. Her har vi fått plassert ei spisebrakke med kjøleskap, så det er et sted å få ta skikkelig pause og få skiftet. Det er også toalettforhold, sier Ødegård.

Får HMS-kurs

- De starter klokka 7 og jobber til 11. Da er det en halvtimes matpause, før arbeidet fortsetter, forteller Knut Mogård. Han er maler og veileder for ungdommene.

- Det må passes på litt med sikerheten også, sier han.

Før oppstart må alle igjennom et HMS-kurs, og skrive under på at de har lest igjennom innstruksen.

Ikke alle de 30 på drift og vedlikehold maler. Noen har plenklipping og noen rydder. Det er mange oppgaver å ta tak i.

- Jeg er innstilt på å stå på så lenge dette varer, sier Thea Bremset. Etterpå sine tre uker skal hun slappe av og ta ferie i tillegg til å trene litt friidrett. Lene Erlandsen har en ny sommerjobb, som aktivitør på et av kommunens sykehjem. Begge lar malingsrulla gå, mens de prater.

Lett å sovne om kvelden

- Er det tungt?

- Nei, det er egentlig ikke tungt arbeid, men jeg får sove til kvelden for å si det sånn, sier Lene Ødegård.

- Samme her. Det er ikke noe problem å holde døgnrytmen, sier Thea Bremset.

Ole Ødegård har tilrettelagt for ungdommer, som Lene Erlandsen og Thea Bremset i Stjørdal kommune, i en årrekke. Foto: Line Mette Finnøy