Enkelte steder i landet har bønder har begynt å slakte ned besetningene sine. Lokalt melder bøndene om at det er et dårlig år, men ingen kjempekrise.

– Vi er bekymret, vi trenger regn. Men det blir ikke noe uår. Det er langt unna uåret min farfar opplevde i 1933 da alt var brunt, sier leder i Malvik bondelag Paul Vikhammer.

Store lokale forskjeller

Han sier at det er trasig for de som er kjøtt- og melkeprodusenter og som ikke får inn det graset de hadde beregnet.

– Vi trøndere er vant til at det kommer regn, men i år har det ikke vært noe rotbløyte. Spørsmålet er hva som er oppi akset, sier Vikhammer som sier at han sier at det er vanskelig å gi en god beskrivelse fordi variasjonene er kolossale.

– Alt avhenger av hva som skjer nå framover, sier han.

Også i Meråker rapporteres det om store lokale variasjoner.

– I Meråker er det ikke svidd vekk slik som det er mange andre steder. Men det er store lokale forskjeller i Trøndelag og innad i Meråker. Noen har fått mer nedbør enn andre, sier Kjetil Aarbakke som jobber ved landbrukskontoret i Meråker kommune.

Han sier at det er langt verre andre steder i landet.

– Jeg er på ferie på Vestlandet og her er det krise. Og det er det på Østlandet også. Det er ikke et godt år for noen, men vi må nesten komme til september og se hvordan den andre slåtta blir, sier han.

– Berger brukbart

Bonde i Sona, Odd Magne Storflor, sier at det ikke er tynne åkrer og skrinn grasmark å se.

– Men det er stort sett avlinger på alt. Mellom Sona og Stjørdal ser det ut til at det berger brukbart. Det var tendenser til gult i slutten av juni, men så fikk vi nedbør som gjorde at det tok seg opp. Mandag fikk vi også nedbør som hjalp. Men vi ser at kornet som er sådd samtidig spirer med en måneds mellomrom, da blir det ulik tid for trøsking på det som spiret senest, sier han.

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget sier til NTB at tørkekrisen i landet er en vedvarende trussel for norske bønder. Norsk landbruk er inne i den verste sommertørken siden 1947, og så langt viser regnestykket at over 12.000 dyr mangler fôr.

– Det er klart situasjonen er krevende. Vi kan allerede slå fast at det blir ekstraordinær slakting av husdyr. Hvor utbredt det blir, er for tidlig å si. Hadde vi bare fått tre-fire dager med regn, ville mye endret seg, sier Bartnes.