– Vi har ikke fått testet produktene selv ennå, men det lover godt, sier grisebonde Odd Henrik Dahlberg Fossen.

Sammen med Sindre Lium har han solgt kjøtt av frittgående griser siden i fjor sommer, og nå vil de utvide tilbudet.

– Vi tilbyr nå tre forskjellige kasser, deriblant grillkassen som er høyaktuell nå.

Blir ikke trist

Grisene tripper av gårde inne i innhegningen. Noen forsyner seg av urter, mens de mer bedagelige dukker ned i halmen og blir liggende der i sommervarmen. De ganske så usjenerte dyra flokker seg rundt Fossen, i håp om skjulte godbiter i matfars lomme.

– De har personlighet ja. Du ser godt hvem som er lederen i flokken, flirer Fossen.

– Du blir ikke trist når de sendes av gårde til slakterhuset da?

– Nei, jeg blir ikke det. Det er artig å tilbringe tid sammen med dem, men det er tross alt et levebrød.

Saken fortsetter under bildet.

På varme dager er grisene nokså rolige, men er likevel nysgjerrige på gjester. Foto: Stine Aarvik

– Ikke nok fryseplass

Ifølge Fossen skal grisene sendes til Nortura, før de blir fraktet tilbake til Trondheim Slakterhus på Sluppen.

– Der vil det bli produsert koteletter, flatbiff, nakke, spareribs og bratwurst, som er innholdet i grillkassen.

Grillutgaven og de to andre kassene vil bestå av nye størrelsesforhold, ifølge bonden.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at folk ikke har nok fryseplass, så da blir det mindre pakker.

Fokuserer på dyrevelferd

Fossen forteller at han lett oppdager om noen av grisene er halt, eller lider av andre helseproblemer.

– Her er det fokus på dyrevelferd, og de har trukket vinnerloddet i livskvalitet blant griser. De får grave i jorda og holde på.

Han forteller at en vanlig slaktergris kun har et kvadratmål å bevege seg på, mens hans frittgående griser har langt større områder å bryne seg på.

– Her har de tilgang til halm, gress, urter, vann og et kjølig til-fluktssted på varme dager. De har også en variert kost med poteter og andre grønnsaker.

– Disse er også mer vennligsinnede mot hverandre enn vanlige slaktegriser. Det er mye mindre knuffing mellom disse grisene, enn de som holder til inne i fjøset. Her får de til å springe unna, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet.

Selv om grisene sendes til slakting, synes Fossen det er artig å tilbringe tid sammen med dem. Foto: Stine Aarvik

Dry aged for ekstra luksus

Foruten den sesongaktuelle grillkassen, vil det i tillegg komme to andre pakker fra Svingodt.

– Dry aged-kassen, for de som verdsetter ekstra luksus, inneholder få men gode biter som nakke og ytrefilet uten bein.

Den tredje valgmuligheten er ment for juletider.

– Julekassen vil inneholde surrede steiker, skinke, medisterdeig, julepølser og ribbe.

– Vi har fått inn noen bestillinger, men har fortsatt mange pakker igjen på hjemmesiden vår på Facebook, tilføyer han.

Vil utvide

Fossen og Lium har begge fulltidsarbeid ved siden av grisevirksomheten, men tilbringer mye tid i grisebingene.

– Vi håper selvfølgelig å tjene tilbake det vi har investert i grisene, i tillegg til å utvide driften.

Så langt går kursen i riktig retning for duoen.

– Over all forventning. Vi har fått mye oppmerksomhet på sosiale medier, og folk ser ut til å like det vi driver med.