Fredag 8. juni fikk Malvik kommune melding om at det var fanget abbor på stang i Stavsjøen. Dette mistenkes å være en ulovlig utsettelse av abbor.

– Det er krise hvis vi finner yngel. Hvis abboren har gytt så har vi en større kamp foran oss, sier Kari Tønset Guttvik fra miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Trøndelag.

I dag, onsdag, samlet det seg representanter fra miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen, Veterinærinstituttet, Trondheim og omland fiskeadministrasjon og Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb, for å gå over den nåværende situasjonen i innsjøen.

Raskt ut med garn

Kommunen tok kontakt med Tiuren Jakt Hund og Fiskeklubb like etter meldingen om abborfunnet.

– Jeg fikk telefonen rundt halv tre på dagen, og før klokken fem hadde vi fått satt ut garn, forteller Johnny Bjørkli fra Tiuren.

Det er nå satt ut sperregarn for å hindre videre spredning av fisken.

– Så langt er det fanget seks abbor med stang og fem med garn. Det er ukjent hvor mange abbor som finnes i vannet, forteller Lise Hatten, vannområdekoordinator for Nea-Nidelva vannområde.

Frykter yngel

Hans M. Berger, fra Trondheim og omland fiskeadministrasjon, er på plass med sitt elektriske fiskeapparat ved Stavsjøen onsdag ettermiddag. Det sender ut støt til fiskene som kommer i nærkontakt med apparatet.

Dette for å få tak på den eventuelle yngelen som ikke havner i garnet.

– Se her! utbryter han etter å ha funnet en kvist med slim på.

– Dette kan tenkes å være gyt fra abboren.

Saken fortsetter under bildet.

Kari Tønset Guttvik, Helge Bardal og Lise Hatten krysser fingrene for at den ulovlige abborbestanden er av minimal størrelse. Foto: Stine Aarvik

Kan spre seg videre

Helge Bardal fra miljø- og smittetiltak ved Veterinærinstituttet kan fortelle at det finnes en lignende situasjon i et tjern i Trondheim.

– Skremmende at abboren har dukket opp enda en plass i Trøndelag. Den umiddelbare konsekvensen er at den kan utkonkurrere andre fiske- og insektarter ved Stavsjøen.

– Vi risikerer at røya og ørreten utkonkurreres her i Stavsjøen, om abboren får bli. I et regionalperspektiv kan dette potensielt føre til at den sprer seg til andre innsjøer, og at den blir et permanent innslag, tilføyer Lise Hatten.

Det er uvisst hvilket motiv som står bak utslippet av fisken.

– Det kan tenkes at personen har misforstått hvordan biologisk mangfold fungerer. Setter man ut en art som ikke tilhører på plassen kan det ødelegge for andre arter, i stedet for å øke antall arter i økosystemet, sier Kari Tønset Guttvik.

Ønsker tips

Fylkesmannen har anmeldt saken til politiet. Av hensyn til politiets etterforskning, har saken vært unntatt offentlighet frem til begynnelsen av juli.

– Jeg regner med at personen som står bak dette ikke vil stå fram. Vedkommende kan derimot legge igjen en lapp om hvor mange individer som er sluppet ut, for det hadde hjulpet oss mye med å stoppe spredningen, mener Asle Moen, som er forsker ved Veterinærinstittutet.

Lise Hatten ønsker også opplysninger fra publikum.

– Dersom noen har fått abbor i Stavsjøen tidligere eller har andre opplysninger, vil kommunen gjerne ha informasjon om dette. Får man abbor på kroken nå, kan man gjerne fryse den ned for så å levere den inn til oss.