Lavprisbutikkene tar markedsandeler

– De forsterker sin posisjon.

Dagligvarebutikkene omsatte for 1,7 milliarder kroner i andre kvartal 2018, en økning på 2 prosent samme periode i fjor.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nyheter

Lavprisbutikkene tar markedsandeler i dagligvarebransjen på bekostning av nærbutikker og kjeder som Meny og Coop Mega, viser tall fra analyseselskapet Nielsen.

Nielsens kvartalsrapport viser at det i hele dagligvarebransjen ble omsatt for 85,6 milliarder kroner i løpet av årets første halvdel, en økning på 2 prosent sammenlignet med i fjor. Lavprisbutikkene utgjør nesten 70 prosent av den totale omsetningen i markedet, og tar stadig større markedsandeler.

– De forsterker sin posisjon både på bekostning av nærbutikker (6,3 prosent) og bredsortimentsbutikker (25,5 prosent), skriver Nielsen i rapporten.

Det er Rema 1000 og EXTRA som øker markedsandelen mest, med 0,5 prosentpoeng hver. Kiwi har en økning på 0,4 prosentpoeng.

Bredsortimentsbutikker som Meny og Coop Mega går tilbake med henholdsvis 0,4 prosentpoeng og 0,2 prosentpoeng i markedsandeler. Dagligvareekspert Odd Gisholt i Institutt for Marketing liker ikke trenden.

– Meny og Coop Mega har jobbet fortjenestefullt med å ha stort utvalg og høy service, men kundene setter ikke nok pris på det. Det er synd, sier Gisholt til Nettavisen.

Siden samme periode i fjor, har det kommet 37 nye lavprisbutikker, mens 25 nærbutikker har blitt borte.