– Det er artig å få oppleve det. Nå finner vi ut hvordan det var å leve på den tiden, sier Mathilda Reitan Vemundstad (11).

Sammen med venninna Oda Sandfærhus Husby (11) er hun denne uka med på «Historisk ferieskole» ved Sverresborg folkemuseum. De får oppleve hvordan det var å være barn i Norge tidlig på 1900-tallet.

Det er en stor kontrast sammenlignet med deres liv i 2018, der mobiltelefoner, PC, nettbrett, Internett og annen teknologi er en stor del av hverdagen.

Streng lærer

– Vi har egne mobiler hjemme, men de må vi legge fra oss når vi er på ferieskolen. Jeg savner det ikke. Det går helt greit å ikke logge seg inn på Snapchat om dagene. Det er faktisk godt å slippe, og det er mindre stress, forteller Oda Sandfærhus Husby.

Barna på ferieskolen får tidsriktig tøy på seg og får navn fra tidlig på 1900-tallet. Oda heter Signora, mens Mathilda blir kalt Synne. Og lyden av mobiltelefoner er byttet ut med skoleklokka som ringer inn til skoletime.

– Vi går på skole. Heldigvis er ikke alle lærerne like strenge, men han ene er veldig streng. To gutter har havnet i skammekroken, men det har heldigvis ikke vi, sier Mathilda Reitan Vemundstad.

– Jeg gjespet i en time vi hadde en kvinne som lærer, og da fikk jeg beskjed om at det var veldig uhøflig. Jeg måtte reise meg opp å si: «Beklager frøken», legger hun til.

Saken fortsetter under bildet.

– Det har vært kjempeartig, sier Oda Sandfærhus Husby (t.v.) og Mathilda Reitan Vemundstad om den historiske ferieuka ved Sverresborg folkemuseum. Foto: Lars Sørnes

Hele ferieuka er som et skuespill i autentiske omgivelser. De to stjørdalsjentene er 12 år gamle tvillinger.

– Vi har roller, men likevel er vi oss selv på en måte. Det er litt vanskelig å forklare, sier Oda.

De er innom både «byen» og «bygda» i området de holder til. Ved førstnevnte er det fokus på håndverk, mens det er gårdsdrift som er i sentrum på bygda.

Smører inn gris med solkrem

På gården har de faste oppgaver som må gjøres. Dyrene må blant annet stelles.

– Det er både ku, geit, kanin, høne og gris der. Det kjedeligste er å måke bæsjen til dyrene, sier Mathilda og smiler.

Og med grisene har de en helt spesiell oppgave.

– Vi smører inn dem med solkrem, sier Oda og ler.

Det er oppmøte hver morgen ved folkemuseet, og godt utpå ettermiddagen er det tid for å sette snuten hjemover igjen. Venninnene fra Stjørdal har begge vært med tidligere på den historiske ferieuka. Fredag ettermiddag er det imidlertid slutt for i år.

– Det har vært kjempeartig. Turister er der også, og de tar bilder av oss. Vi snakker engelsk med dem. Dette er en av de beste ukene om sommeren, sier Mathilda Reitan Vemundstad og Oda Sandfærhus Husby.