Politiet på Værnes ble tildelt fem nye stillinger som er øremerket grensekontroll i år. Det kom inn til sammen 65 søknader, og nå er de fem nye på plass.

– Det gjør at vi blir mer robust og ikke så sårbar. Vi er takknemlige for at vi fikk disse midlene, og nå klarer vi å dekke mer av døgnet selv uten bistand fra andre enheter, sier seksjonssjef Tore Sparby ved Trondheim lufthavn Værnes.

Totalt 15 ansatte

De fem nye politiutdannede grensekontrollørene er:

  • Maja Rivas Pedersen

  • Kurt Kristoffersen

  • Niclas Haug

  • Robin Holum

  • Jørgen Grevskott

De to førstnevnte kommer fra stillinger i politiet i Værnesregionen, mens de tre andre kommer fra andre steder i landet.

– Hovedoppgaven til grensekontrollørene er kontroll av reisende inn og ut av ytre Schengen via flyplassen og langs sjøveien, forteller Tore Sparby.

Etter nyansettelsene har politiet på flyplassen totalt 15 ansatte, inkludert Sparby. Trondheim lufthavn Værnes er nå et eget tjenestested og er omdøpt til et lensmannskontor.

Nødpass

Sommeren er høytid for å skrive ut nødpass på Værnes. Seksjonssjef Sparby opplyser at de merker en oppgang i sommermånedene.

– Vi har skrevet ut mange nødpass så langt i sommer, så mange som 15 stykker på ei helg, sier han.

Sparby understreker at det er ingen automatikk i at det blir ordnet med nødpass.

– Det er strenge regler, og det blir strammet inn mer og mer for hvert år. Har vi andre oppgaver vi må ta oss av, så kommer nødpass i andre rekke. Men vi gjør selvfølgelig vårt ytterste for å hjelpe de som trenger det, og vi strekker oss langt, sier Sparby, som har følgende oppfordring til reisende:

– Sjekk passet før du bestiller tur. Ikke omvendt.