– For oss på DMS i Stjørdal er det ingen forskjell på dagene. Om det er en varm julidag eller julaften må alt rulle og gå som vanlig. Nå på sommeren som alle andre dager, er det folk som trenger sykehusbehandling, så her står det aldri stille, sier enhetsleder i Værnesregionen Distrikts Medisinske Senter, Ann Sissel Wangberg Helgesen.

Hverdagen på DMS preges av rutine. Hver morgen møtes alle pleiere til rapport, fordeler arbeidsoppgaver og går deretter ut i stell. Sykepleiere, leger og hjelpepleiere sørger for at alle pasienter får mat og den type stell hver enkelt pasient trenger. Det er blodprøver som skal tas, medisiner som skal gis og kontinuerlig vurdering av tilstanden til den enkelte.

Enheten i Stjørdal får stadig nye pasienter, noen skrives ut og skal hjem, mens andre kommer for akutt øyeblikkelig hjelp. Det er travle dager. Nå i juli har DMS et overbelegg med to sengeplasser mer enn de strengt tatt har plass til. 22 sengeplasser mot normalt 20.

– Jeg må ta både dag og nattevakter for å få turnusen til å gå opp for tida, forteller enhetslederen som føler på en del stress i sommervarmen.

Manko på sykepleiere

Sykehuset i Stjørdal er avhengig av like stort antall leger, sykepleiere, ergoterapeuter og fysioterapeuter året rundt for at driften skal være forsvarlig til enhver tid. Men, det er ikke lett å få tak i faglærte søkere nå på sommeren, spesielt sykepleiere som det er stor manko på.

– Vi er avhengig av vikarer, og vi kan selvsagt ikke sette inn ufaglært personell, så dette sliter vi faktisk med, sier Ann Sissel Wangberg Helgesen, som må finne brukbare løsninger uansett.

Selv om DMS opplever en stor utfordring med å skaffe faglært personell, løser det seg med gode hjelpere.

– Heldigvis er vi heldige og har en del dyktige medisinstudenter som kommer fra Stjørdal og studerer i utlandet, og som bruker hele sommeren til å ta sykepleieransvaret her på DMS. Det er vi kjempeglade for. De gjør en super jobb, sier enhetslederen.

Heldigvis har vi vært heldige å få tak i gode ergo- og fysioterapeutvikarer, og legene overlapper hverandre greit, så det løser seg, sier hun.

Dialyse på dagtid

– Vi har også mange pasienter som er såpass friske at de kommer og får medisinsk behandling på dagtid. Blant annet har DMS en godt utbygd dialyseavdeling, hvor nyrepasienter får nødvendig behandling på daglig basis.

– Vårt store ønske er at det hadde vært enklere å få tak i utdannede sykepleiere. Mankoen kan skyldes flere ting, blant annet at lønns- og arbeidsvilkårene ikke helt er i overenstemmelse med tilsvarende yrker.

At den nye samhandlingsreformen kom uten at det ble gitt mer tilskudd til kommunene, er også kritikkverdig, mener enhetslederen på DMS som tross noen utfordringer gleder seg over mange fornøyde pasienter og et godt kollegium som drar lasset sammen hver eneste dag.