Med en familie på åtte personer har Silje Rodahl (41) blitt nødt til å ha kontroll på kaoset som kan oppstå. Nå vil hun hjelpe andre til å få orden i sysakene også.

Silje Rodahl har nylig startet opp firmaet «Kaoskontroll». Gjennom det vil hun hjelpe folk til å organisere livene sine. Enten det gjelder å få orden på ting, eller å få ungdommene i huset til å hjelpe til i hverdagen.

– Med opptil seks barn i huset har jeg blitt nødt til å organisere og sortere for å holde styr på alt. Jeg har vært et ordensmenneske hele livet, og nå får jeg virkelig bruk for den egenskapen, sier Silje Rodahl.

Leier ut alt

Denne uken fikk hun registrert sitt nye firma «Kaoskontroll» i Brønnøysundregistrene. Nå vil hun bruke sin erfaring til å hjelpe andre.

– Fra før leier jeg ut huset gjennom Airbnb, bilen gjennom Nabobil og samboeren som guide for laksefiskere. Nå vil jeg også leie ut meg selv til hjelp for andre.

– Til hjelp for å få orden på ting?

– Både for å få orden på ting, men også for å organisere hverdagen. Med seks barn mellom 8 og 18 år i huset er jeg opptatt av at de skal ta sin del av husarbeidet. Derfor har jeg ordnet et system der alle må lage en middag i uka, ta ut oppvaskmaskinen og vaske deler av huset. Det må de gjøre for at de skal få ukelønn. Hvis de ikke gjør det, blir det trekk i lønna. Trekk blir det også hvis de roter sånn at jeg må rydde opp etter dem.

Saken fortsetter under bildet.

Silje Rodahl har noen av møblene hun har ryddet ut av en garasje i nabolaget, lagret hjemme i egen garasje. Det meste er solgt og venter på å bli hentet. Foto: Bjørn Fuldseth

– Og systemet fungerer?

– Det fører til at det kan bli kamp om å få ta ut av oppvaskmaskinen, og at vi kommer hjem til ferdig middag hver dag. Men jeg orker ikke å mase på ungene. Hvis de ikke gjør det de skal, er det deres valg. Da får de heller ikke ukelønn. Systemet har jeg hengt opp i døra på kjøkkenskapet, sånn at alle krysser av når de har gjort de ulike oppgavene.

Kjøper alt brukt

I et familiehushold med åtte personer er også omløpshastigheten på klær og utstyr ganske stor.

– Vi kjøper stort sett alt brukt. Med en så stor familie har vi rett og slett ikke råd til å kjøpe alt nytt av ishockeyutstyr til ungene for eksempel. Da er det bedre å kjøpe det brukt, for så å selge det for samme pris etter et års bruk. Da har vi i realiteten ikke brukt penger på utstyr i det hele tatt. Dette er også noe av tankegangen jeg har når jeg skal ut å hjelpe folk med å få orden rundt seg. Det er utrolig mye vi har rundt oss som vi ikke har bruk for lenger, men som vi kanskje ikke får oss til å kaste. Da er det bare å legge det ut på nett og selge det.

En prosess Rodahl kan være behjelpelig med.

– Jeg har ryddet en garasje i nabolaget som var full av gamle møbler etter et dødsbo. Eieren hadde tenkt å kaste møblene, men jeg ryddet den og solgte unna nesten alt på Finn.no. Noe som ga flere tusen kroner inn, og en fornøyd nabo. Kjøp og salg på nett er noe jeg driver mye med og kan være behjelpelig med.

Saken fortsetter under bildet.

Gjennomsiktige plastesker er «gull», ifølge Silje Rodahl. Foto: Bjørn Fuldseth

Mye energi

Sammen med alle prosjektene på hjemmebane, fast jobb og utleie både her og der, ser ikke Rodahl mørkt på å dra i gang et nytt prosjekt.

– Jeg har mye energi og pågangsmot. Dessuten har jeg nå muligheten til å gjøre hobbyen og interessen min til jobb, og det må da være fint, sier Silje Rodahl.