For Lisbeth Gederaas blir det ikke tid til hagestell i år. Vanligvis bruker hun veldig mye tid på den innholdsrike og artsrike hagen i nedre del av Blakstadbakkene i Stjørdal. Men om ikke mange ukene braker det løs med Landsskytterstevnet 2018, og den engasjerte Lisbeth stiller i år som skytter i klassen nybegynner voksen, samtidig som hun fungerer som NK og sponsoransvarlig før og under arrangementet.

Som seniorrådgiver i Artsdatabanken har hun den senere tid hatt ansvar for et stort nasjonalt prosjekt med 14 vitenskapelige institusjoner og 54 fageksperter og forskere involvert. Botanikeren har nettopp lansert prosjektet som tar for seg økologisk risikovurdering av fremmede arter, og har lagt fram en svært detaljert database til klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Når hun ikke stiller til intervjuer for lokale og nasjonale aviser, tv og radiokanaler, prøver hun å koble av med en kajakktur i ny og ne, trimturer i nærområdet, kos med barnebarna, sying eller en tur på hytta med kaill`n.

Hva er du opptatt av for tida?

– Jeg er opptatt av at vi skal ha det så bra som mulig så lenge vi er på denne planeten, og at vi må ta nødvendige hensyn for at flest mulig skal få oppleve det.

Hvor går årets ferietur?

– Vi blir i nærområdet på grunn av Landsskytterstevnet. Men jeg har fått lura med kaill`n på en todagers kombinert sykkel- og kajakktur til Leka.

Hva er ditt skjulte talent?

– Jeg er glad i å synge. Jeg synger og traller ofte i bilen til og fra Trondheim på jobb.

Hvorfor bor du der du bor?

– Vi kjøpte et hus midt i skogen og jaktterrenget på bakgrunn av en avisannonse i 1990. Nå bor vi i sentrum, midt i byggefeltet i Husbyåsen.

Dersom du hadde en tidsmaskin, hvor og til hvilken tidsepoke ville du reist?

– Da ville jeg reist tilbake til 60-tallet og snakket med bygdeorginalene i Skjelstadmark. De var både kunnskapsrike og uredde mennesker.

Hva er din største idrettsprestasjon?

– Det var å padle i kajakk mellom Brac og Hvar i Kroatia med kjempehøye bølger på alle kanter. Da måtte jeg bruke alt jeg hadde av psykisk og fysiske krefter for å komme meg over.

Hva er en perfekt dag for deg?

– Å stå opp før fuglene, ta en kopp kaffe og legge ut på en trimtur. Deretter vil jeg sette meg ved symaskina og «saume» litt, eller holde på ute i hagen. Det er påfyll for kropp og sjel, siden jeg bruker mye tid foran PC-skjermen på jobben.

Hva er ditt favoritt friluftssted?

– Det er uten tvil hytta ved Stråsjøen. Det er ingenting som slår «blåreseptbenken» på Irskebu.

Hvem ville du strandet på en øde øy sammen med?

– Barnebarna mine. Det er fascinerende å være vitne til uforbeholden nysgjerrighet og iver til å lære og oppdage nye ting. Forhåpentligvis kan bestemor bidra med noe her.