Sverige er rammet av mange skogbranner flere steder i landet. Brannmannskapene har ikke kontroll på situasjonen, og mannskapene begynner å merke kjøret.

Det var bakgrunnen for at brannmannskaper i Norge er spurt om de kan delta.

- Vi sendte fire menn som hadde meldt seg frivillig til Sverige mandag ettermiddag. Etter det jeg har opplysninger om akkurat nå, bistår de i slukkingen av en brann i Hedeviken, øst for Røros. Men våre folk er underlagt ledelsen på svensk side som til en hver tid bestemmer hvor mannskapene skal settes inn, sier Tore Laugtug, vakthavende brannsjef i Stjørdal brann- og redningsstjeneste.

Flere har meldt seg

De fire som har dratt til Sverige for å delta i slukkingen av skogbrannen har fri fra tjenesten i Stjørdal. I følge Laugtug kan det nå bli aktuelt å rullere på mannskapet på torsdag.

- Det er flere som har meldt seg for å ta turen til Sverige. Så planen er at vi skifter ut vårt mannskap på torsdag. I tillegg til mannskapene har vi sendt en ATV og en reservebil til Sverige.

- Men det går ikke utover tryggheten her i Stjørdal?

- Nei, det gjør det ikke. Her har vi allerede opprettet kontakt med Røde Kors og andre instanser og informert om situasjonen. I tillegg har vi et godt samarbeid med nabokommunene om noe skulle skje.

Flere branner

I følge Östersundsposten jobber mannskaper fra brannvesenet nå med å slukke åtte branner i tre forskjellige kommuner i Jämtland og Härjedalen. Noen er slukket, mens det jobbes intenst andre steder. Flere steder ligger også ulendt til, og der er man helt avhengig av hjelp fra luften.

Samtidig kommer det stadig meldinger om nye branner rundt omkring i Sverige.

Politiet har også vedtatt at flere mindre steder i länet skal evakueres i forbindelse med skogbrannene.

Vis aktsomhet

Selv om forbudet mot bruk av åpen ild er opphevet i Stjørdal, ber Laugtug at folk bruker vettet i dagene som kommer.

- Vi følger skogbrannindeksen og den viser at den stiger i dagene som kommer. Nå håper vi at det kommer godt med regn sent onsdag eller torsdag, slik at marka blir litt våt. Men inntil da må folk utvise forsiktighet, avslutter Laugtug.