Stjørdalselva går for tiden på minstevannføring med 9.5 kubikkmeter i sekundet, målt i Meråker. Lite vann og den ekstreme varmen har ført til labert laksefiske, men nå er det håp om at lakselykken skal bli bedre.

– Jeg har aldri opplevd lokkeflom tidligere og vi vet jo ikke resultatet av det, sier, som ser frem til tre hektiske dager før de drar hjem.

Lokkeflom

Stjørdalselva Grunneierlag har meldt fra at det kommer spyleflom i elva med oppkjøring natt til torsdag. Vannføringen vil bli opp til 30 kubikkmeter per sekund ved samløpet Funna. Det blir kjørt slik i ett døgn fram til fredag morgen. Så rolig nedkjøring neste døgn til lørdag formiddag.

NTE mener dette er forsvarlig i forhold til vannstand i magasinene og videre vannføring utover sommeren. Vurderingen er gjort med hovedvekt på høye vanntemperaturer i nedre deler av elva.

«Spyleflommen blir lagt så den kommer samtidig med nedbøren som er varslet, dette for å få maksimal effekt. Det vil renske elva for grønske, senke vanntemperaturen og sannsynligvis også få en del laks i munningen til å gå på elva. Oppfordrer samtidig til at det vises respekt for forholdene i Forra og Sona som ikke vil få noen effekt av dette», skriver grunneierlaget i informasjonen som er gitt ut.

Ingen fisk i varmen

De fem kom til Hembre Gård sist lørdag og reiser lørdagen som kommer. Akkurat tidsnok til å få med seg effekten av lokkeflommen.

– Vi har ikke vært med på dette før, og vet ikke hva det gjør med fisken som står i elva. De laksene som har stått på elva ei stund er litt vanskelig å få til å ta flua, men kan bli mer bitevillig, sier Tor Jacobsen optimistisk.

– Har dere fått mange fisker så langt?

– Ingen, vi har mistet en og vært bortpå noen. Vi har fisket på kveldene og ut over natta. Det er for varmt på dagene.

Søker ly i skyggen

– Hva bruker dere dagene til når det er så varmt?

– I solsteiken har vi søkt ly i skyggen. Mandag ble det altfor varmt. Da ble det en handledag i Stjørdal og vi tok en god lunsj. Det er ikke så mye annet å gjøre. Det er i alle fall for varmt å ute være i sola, sier Lars Sæther.

– Ser dere noe fisk?

– Ja, vi ser mye fisk. Men det er vanskelig når det er lite og varmt vann.

24 grader i Forra

– Vet dere temperaturen i elva?

– Den ligger på rundt 18 grader, og i Forra var den oppe i 24 grader i går.

Og kommer det laks som er bitevillig har de fluer av topp kvalitet.

– Vi har med oss en unggutt, som ble norgesmester i fluebinding i vår. Bjørn Hyllbakk vant klassen for laksefluer, sier Stig Sødahl.

Gjengen fisker på Hembre Gård for fjerde året på rad. Første gangen de kom fikk de elleve lakser og en sjøørret.

– Beate steller så bra med oss. Vi har det utrolig bra og ser frem til denne turen hvert år, sier fiskegjengen fra Sunndalsøra.