En sommerkledd Langsåvold åpner grinda inn til hytta i Fersdalen. I kortbukser trasker han bortover i regnet, for å vise frem den ene hvitklokka som gjemmer seg blant de flertallige blåklokkene.

Ifølge Langsåvold vokser disse klokkene på historisk grunn. På Langsåvollen har faren vokst opp under trange kår, etter at en kjent trelasthandler ved navnet Peter Stalin holdt til her, i sin Villa Sorgenfri. Før trelasthandlerens tid marsjerte Karolinernes hærtog i traktene, og slo opp leir like ved elva som skiller hyttetomta fra skogen.

Detaljene kan han ramse opp på inn- og utpust.

– Viktig å prise dagen

– Hva er den perfekte dagen for deg?

– Våkne tidlig på morgenen, og se sola som er i ferd med å stå opp. Ha helsa i behold, og ha sine kjente og kjære samlet rundt seg, sier han.

– Det er viktig å prise dagen når man våkner, for det er mange som har det mye verre enn en selv. Jeg har tatt meg selv i å anse alt som en selvfølge. Når jeg hører om folk som får uhelbredelige sykdommer eller havner på skråplanet, så skjønner jeg hvor heldig jeg er. Det er ofte tilfeldigheter som skiller oss, og ulykken kan ramme hvem som helst.

– Hva synes du det snakkes for lite om?

– Det snakkes for lite om videreutvikling av samfunnet. Det dreier seg om øyeblikkets tyranni i stedet for å tenke i de lange linjer. Tida forandrer seg, og man mangler perspektiv.

Endelig tid til friluft

– Hva er du opptatt av for tida?

– Nå driver jeg med ting jeg ikke hadde tida til før. Nå, når jeg har trappa ned på den politiske virksomheten, har jeg blant annet tid til friluftsliv.

Til tross for å være pensjonert, så er han fortsatt investert i Arbeiderpartiets fremtid.

– Det går litt dårlig med moderpartiet på landsbasis. Dette er bare bølgedaler, og jeg tror nok det ordner seg til slutt.

– Hvor går årets ferietur?

1.august bærer det av sted til Tyrkia med hele familien, og der blir det noen soldager. Ellers skal vi være her på hytta i Fersdalen, og gå på turer i skog og mark.

Bård Langsåvold viser frem den originale tømmerveggen til Villa Sorgenfri, hvor trelasthandleren Peter Stalin bodde i sin tid. Foto: Stine Aarvik

Nær natur og by

– Hva er ditt skjulte talent?

– Jeg tror ikke jeg har et skjult talent, gitt. Jeg er handy, og prøver å ha det strigla rundt meg, svarer Bård.

– Du er jo ekstremt god på historiefortelling, mener kona Anne-Karin.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Faren min vokste opp her i Fersdalen. Det er noe med Meråker sin nærhet til naturen, samtidig som det er sentralt plassert i nærheten av Stjørdal, Værnes og Trondheim. Det passer meg utmerket.

Ville reist til 1718

– Dersom du hadde hatt en tidsmaskin, hvor og til hvilken tidsepoke ville du reist?

– Da ville jeg reist tilbake til året 1718. Karolinernes hærtog passerte Meråker, og slo opp leir like ved elva som vi har i hagen. Det hadde vært litt av et syn å se 10. 000 mann komme nedover dalsiden her, med hester, kyr og kanoner.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg ble Meråker-speidermester for en god stund tilbake, og kom på 1. plass i ski-konkurransen der.

– Hvis du skulle fått reist en statue over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Det må bli Svein Brækken, min forgjenger, som slo meg med en to år lengre ordførerperiode. Han var en dynamisk leder uten sidestykke, og en ordentlig høvding. Han sørget for at vi fikk bygget videregående skole her i Meråker, utstyrt med ski-linje. Det er takket være han at vi har kommet dit vi er i dag, sånn idrettsmessig. Han bidro også til kraftutbyggingen på 90-tallet, og fikk kommuneøkonomien på føttene igjen.

Fokuserer på det positive

– Hvem ville du ha strandet på en øde øy sammen med?

– Jeg drar allerede på øde plasser sammen med kona, i både fjell og sjø.

– Hva provoserer deg?

– Urettferdighet og løgn. Når folk prøver å vrenge på sannheten, til tross for at det er gjennomskuelig. Jeg prøver egentlig å la meg provosere minst mulig, og vil heller fokusere på det positive.

– Hva er ditt favoritt-friluftsted i Meråker?

– Det må bli her på hytta i Fersdalen. Dette er en plass med mye historie og fin natur.

stine.aarvik@bladet.no

92482490