I over en uke har en rekke skogbranner herjet i de svenske skoger. Torsdag reiste nærmere 20 brannmannmenn fra vårt området over grensen for å avlaste de svenske mannskapene i kampen mot flammene.

– Vi er en norsk tropp som har fått ansvar for et større område i Bräcke kommun, rett øst for Østersund. Her jobber vi dag og natt for å slukke brannen som er her. Men det er store områder vi jobber i. En skogsveg vi har fått ansvaret for er på tre kilometer og det brenner stort sett over alt, sier Håvard Nicolausson, brannsjef i Meråker.

Han er en av to fra brannvesenet i Meråker som bidrar i kampen mot skogbrannene i Sverige.

Tøffe dager

Nicolausson og resten av det norske mannskapet ankom forlegningsstedet Gallö torsdag og skal etter planen være i Sverige til søndag. Om det fortsatt brenner i området, kan det bli aktuelt å bli avløst av uthvilte norske brannmenn.

– Det er lange tøffe dager, og jeg regner med at det kan være greit å få skiftet ut mannskap på søndag. Det blir maks tre-fire søvn i døgnet, og det kombinert med hardt fysisk arbeid, gjør at en blir sliten. Selv om vi har med oss biler og masse utstyr, handler dagene mye om å legge slanger i terrenget. Det er stort sett uframkommelig med alt annet enn seks-hjulinger, fortsetter Nicolausson, som sier at samarbeidet internt og med svensk redningsledelse har fungert meget godt.

De norske mannskapene har fått ansvaret for tre store sektorer øst for Østersund.

– Selv om brannene langt i fra er slukket, føler vi at vi har god kontroll på den jobben vi gjør. Men det ligger mange timer hardt arbeid foran oss.

Det er slukking med slange som er løsningen når det brenner langt fra vei og i ulendt terreng. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste/Christian Widén-Björk

Ikke samme utstyr

De norske mannskapene er samlet i en tropp i Sverige, og jobber ikke veldig mye sammen med svenske mannskaper. Årsaken er ganske enkel. Utstyret passer ikke sammen.

– Vi har med oss både biler, slanger og annet utstyr over til Sverige, og det kan ikke kobles sammen med svenskenes utstyr. Derfor blir vi nordmenn kjørt sammen så lenge vi har meget eget utstyr over, fortsetter brannsjefen i Meråker, før han på nytt skal inn i de svenske skoger for bekjempe flammer og røyk.

Nicolausson jobber denne helga sammen med brannmenn fra Stjørdal, Malvik, Trondheim, Avinor, Selbu, Røros og Os.

Og slukkejobben må de nok gjøre selv. Værmeldingen forteller om veldig lite nedbør i området den neste uken. Temperaturen faller litt i Østersunds-området i helga, men allerede tidlig i neste uke blir 25 varmegrader og sol fra skyfri himmel.

Brannsjefen i Meråker, Håvard Nicolausson (t.v.) er på plass i Sverige for å bidra i kampen mot å slukke de mange skogbrannene. Foto: privat