– Jeg mener det for framtida vil være mer klokt å legge en annen bestemmelse til grunn for fordeling av boligveksten i kommunen enn dagens. Vi kan ikke ha en målsetting hvor vi i risikerer å måtte begrense veksten i sentrum for å nå målsettinga, sier Vigdenes.

Ta hele kommunen i bruk

I Stjørdal har det over svært lang tid vært politisk enighet om å ta hele kommunen i bruk. En viktig målsetting etter kommunesammenslåinga med «storkommunen» Stjørdal som resultat. Det ble også etterhvert knesatt et mål om fordeling av boligvekst mellom sentrum og kommunedelene, med 60 prosent tilvekst av nye boenheter i sentrum, 40 prosent tilsammen for kommunedelene Hegra, Skatval og Lånke.

En viktig politisk beslutning i «storkommunens» kommunestyre for å nå målsettinga om veksten i kommunedelene ble tilrettelegging for boligvekst i Hegra, Skatval og Lånke, med de store kommunale boligfeltene Fasteraunet og Arnstadåsen på Skatval, Geving i Lånke , Prestgårdsfeltet, Smedhaugen og Skårån i Hegra.

Bladet skrev nylig at Stjørdal kommune er tom for kommunale tomter på Skatval, at det er 8 usolgte i Hegra og 3 usolgte kommunale tomter i Lånke.

Kan ikke hindre vekst i sentrum

Vigdenes er tydelig på at det fortsatt i Stjørdal er en uttrykt politisk målsetting om å ta hele kommunen i bruk. Likevel, målsettinga om en 60–40– fordeling ble verken nådd i 2015, 2016 eller 2017, men ordføreren gleder seg over totalt sett en positiv utvikling i disse årene.

– I 2015 var tilveksten i de tre kommunedelene på 18 prosent av kommunens totale boligvekst. Året etter, i 2016, 24 prosent, og i 2017 38 prosent igangsatte boliger utenfor sentrum. Dette er det gledelig å registrere ut fra det som har vært målsettinga en 60–40– fordeling. Likevel, vi kan ikke ha en målsetting som begrenser utviklinga i sentrum for å få en riktigere prosent. I sentrum bygges det tett, flere bygg med leiligheter, og vi kan ikke ha målsetting som bremser byutviklinga, sier Vigdenes, som vil avslutte kapitlet om en 60–40–fordeling av tilveksten av boenheter i Stjørdal mellom sentrum og grendene.

Marsjordre til rådmannen

– Vi lykkes med å spre boligveksten, og vi er mange lokalsamfunn som opplever vekst og framgang. Det kan være enkelte år vi ser nedgang, men jevnt over opplever alle grendene framgang. Kan også si at vi skal opparbeide kommunale felt i Flora og Forradal. Så vil jeg si, under strategibehandlinga i juni i år ble det gitt en marsjordre til rådmannen, at der hvor vi ser at boligveksten ikke er positiv, så skal det fremmes forslag om tiltak, sier ordfører Ivar Vigdenes.