– Torsdag sendte jeg ut en mail til alle bønder i kommunen med oppfordring om at de må ta vare på halmen etter tresking av kornåkrene. Denne halmen kan videreformidles som fôr til husdyrprodusenter som mangler fôr på grunn av tørken vi opplever flere steder i landet, sier Jannicke Larsen, som er rådgiver for landbruk med ansvar for klimabetinget avlingssvikt i Stjørdal kommune.

Det er først og fremst i Sør-Norge at fôrkrisen er størst.

– Det er for tidlig å si hvordan fôrsituasjonen blir lokalt ennå. Vi må se an hvordan 2. slåtten blir. Det varierer også fra bruk til bruk. Det vi kan si er at fra Oppdal og sørover er det mangel på fôr. Derfor er det viktig at alt som kan brukes til fôr blir tatt vare på, sier Larsen.

Driveplikt

I samme mail oppfordrer også kommunen til at alle må oppfylle driveplikten av dykrajorda de eier.

– Her er vi i gang med en kartlegging. Det er driveplikt på alt av innmark, fulldyrka mark og overflatedyrka mark. Alt skal holdes i hevd. Her er det driveplikt uansett størrelse. Selv på fritidseiendommer.

– Er det noen som ikke oppfyller denne driveplikten i kommunen?

– Det er det vi kartlegger nå, og vi har allerede fått inn tips om steder samme dag som vi sendte ut mailen. Vi håper på flere tips. Det er vi avhengige av for å få ryddet opp i dette. Det er trist å se at det gror igjen på steder der det kunne vært produsert fôr. Særlig når fôret trengs så sårt som det gjør i år, sier Jannicke Larsen.

Halmformidling

Det er flere steder det går an å formidle at man har halm til salgs. Et sted er på Felleskjøpets nettsider, der blant andre Håvard Hammer fra Skjelstadmark har registrert seg.

– Jeg meldte meg på denne siden for å kunne bidra med halm hvis det er noen som har behov for det. Jeg driver rundt 200 mål med korn i Skjelstadmark, og har tilgang til 150 mål til hvis etterspørselen skulle bli stor, sier Håvard Hammer.

Hammer bruker å ta vare på noe av halmen til vanlig også for bruk til hestene.

– Da er det snakk om vanlig tørrhalm, men på sidene til Felleskjøpet har jeg skrevet at jeg også kan ordne med ammoniakkbehandling hvis noen ønsker det. Næringen i halmen blir lettere tilgjengelig hvis man gjør det.

Selv driver Hammer med ammekyr av den vernede rasen Sidet Trønder.

– Kyrne mine går på fellesbeite på utmark i Rådalen på sommeren. Med det slipper jeg å ha dyrene på innmarksbeite på sommeren. Det er en enormt god ressurs når avlingene ikke er på topp, sier Håvard Hammer.