– Forrige onsdag gikk det opp for meg hvor alvorlig fôrsituasjonen på sørøst-landet er. Da hivde jeg meg rundt. Snakket med Mattilsynet og Landbruksdirektoratet og fikk stablet på beina en organisasjon for å importere høy fra USA. Allerede fire dager etterpå kom de første bestillingene fra kunder, sier Jørgen Heiersted.

Produserer høy

Det er ikke tilfeldig at bonden fra Elvran starter med import av høy. Etter at han flyttet fra Bakklandet i Trondheim og tok over gården for tre år siden, har han drevet med produksjon av høy for salg.

–Jeg dyrker gress på de rundt 100 målene dyrket mark jeg har på gården. Alt dette høyet selger jeg. Det meste går til hestefolk og til gårder på kysten av Trøndelag.

– Hvordan havnet du i Elvran?

–Det var tilfeldig. Jeg var på utkikk etter et sted med litt større armslag enn i det jeg fikk i Trondheim, og jeg ville ha en gård som var stor nok til at jeg kunne drive jorda, sier Heiersted.

Salg og organisering

Heiersted hadde allerede et firma, Notec AS, som han nå organiserer høy-importen gjennom. Kontaktnettet for å komme i gang hadde han klart fra tidligere.

Også denne høyball-oppsamleren har Jørgen Heiersted importert fra USA. Den ønsker han å få inn hos utstyrsselgere til landbruket i Norge. Foto: Bjørn Fuldseth

– Både shippingagent og speditør i Norge er ordnet. Det eneste jeg gjør er å stå for salget og organiseringen. Salget skjer på bestilling. Høyet fraktes i containere på skip til Norge, og ut til kundene fra Oslo Havn med et spedisjonsfirma. Alt som importeres er allerede bestilt.

– Er det store volum det er snakk om?

– Containerne rommer i underkant av 20 tonn høy, og vi opererer med en leveringstid på 3–6 uker. Kundene blir kontaktet av spedisjonsfirmaet med forventet ankomsttid og om levering hjem på gården.

Markedsføringen har Heiersted gjort ved at han har laget egen nettside og kontaktet bondelag og landbruksorganisasjoner rundt om for å informere om tilbudet.

– Hvordan går salget?

–Det går veldig bra. Det kommer stadig inn telefoner fra folk som vil bestille høy. Det som er problemet nå, er å skaffe nok containere.

Importkrav

Høyet hentes fra flere gårder på østkysten av USA, som fyller de kravene for import av grovfôr.

– Jeg er veldig oppmerksom på faren for smitte av sykdommer som kan følge med fôret. Derfor har jeg fått forsikring om at fôret er hentet fra gårder som ikke har brukt husdyrgjødsel de siste to årene, som er et krav for fôr importert fra land som USA, sier Heiersted.

– Er dette noe du ser for deg å fortsette med etter at fôrkrisen er over?

– Først og fremst er dette en reaksjon på fôrkrisen. Men nå har jeg organisasjonen oppe og gå, så da er det lett å gjenoppta geskjeften senere også. Jeg holder på så lenge folk bestiller fôr, sier Jørgen Heiersted.