Pulden-museet vil som følge av renoveringen stenge dørene i sommer, ifølge Merakerli.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke å stenge Pulden, men vi er nødt til å restaurere før bygget forfaller helt. Vi håper på å åpne museet i juli, neste år, sier hun.

Har behov for kompetanse

Ifølge styrelederen består Meråker-Musea av 21 bygg, og flere av dem har behov for restaurering og renovering.

– Nå konsentrerer vi oss om Pulden, og berger det som kan berges. Der må det byttes ut gulv, vindu, kjøkken og ytterdør.

Merakerli tror renoveringen av alle museene kan ta lang tid. Dette skyldes at det har tatt tid å få tak i spisskompetanse.

– Vi har behov for spisskompetansen til SNK Stiklestad for å renovere disse gamle byggene. Vi som sitter i styret kan ikke utføre vedlikeholdet selv, da vi mangler riktig kompetanse.

– Jeg opplever at både SNK og kommunen er på banen, og vil hjelpe til i prosessen.

Arrangerer mindre treff

Selv om bygdemuseet Pulden stenger dørene i sommer, skal det likevel arrangeres mindre treff på plassen.

– På Olsokdagen, 29. juli, inviterer stiftelsen og menighetskontoret til gudstjeneste. Da vil det nye kjøkkenet være klart. Vi håper også på å få til Lucia-feiring i år, forteller Merakerli.

– Ellers så oppfordrer jeg folk til å ta turen til Pulden for å se på tomta, selv om det ikke vil være mulig å gå inn i bygget, tilføyer hun.

Har dialog med kommunen

Merakerli forteller at styret ved Meråker-Musea har en god dialog med kommunen, som eier og drifter byggene. Museenes fremtid skal opp til vurdering i kommunestyret til høsten, ifølge styrelederen.

– Vi må finne ut hvilke bygg som skal beholdes av stiftelsen, hvilke bygg som må prioriteres med tanke på vedlikehold, og hvor vi skal satse. Dette er noe kommunestyret avgjør.

Ifølge Merakerli har kommunen bidratt med arbeidskraft i sommer.

– De har satt inn vaktmestere som utfører arbeid ved byggene i sommer, og dette er et fint tiltak.

Behøver hjelp med kostnadene

Til tross for hjelp med utført arbeid, tror Merakerli at den økonomiske delen kan bli utfordrende hvis flere bygg skal renoveres.

– Dette har vi ikke penger til. Hvis flere av byggene skal gjennomgå renovering så behøver vi hjelp med kostnadene, tilknyttet dette. Dette vil vi også finne en løsning på i kommunestyret i høst.

Enn så lenge ser Merakerli frem til at bygdemuseet Pulden åpner dørene på nytt.

– Det var på høy tid med en opprusting, og jeg tror det blir veldig fint.