Trailersjåføren erkjente ikke straffskyld da han møtte i tingretten forleden. Mannen som er fra Polen, forklarte at han ikke visste at det befant seg smuglervarer i lasten han kjørte mellom hjemlandet og Trøndelag.

Retten fant det derfor ikke bevist at sjåføren hadde smuglet 12 paller med brennevin, øl og sigaretter langs E14 over grensa til Norge ved Storlien. Traileren mannen kjørte, ble stoppet av tollvesenet under en kontroll ved Evja like øst for sentrum av Stjørdal midt på dagen 19. juni i år.

Trailersjåføren ble pågrepet og satt i varetektsfengsel umiddelbart. Forleden møtte han i tingretten tiltalt for smugling. Tolletaten fant 12 innpakkede paller med 6.048 liter øl, 1.411 liter brennevin og 40.000 sigaretter på pallene. Lasten var adressert til en bedrift i Trøndelag.

Tolletaten har regnet ut at avgiftsunndragelsen var på over 1,1 millioner kroner. til sammen

I retten forklarte den polske sjåføren at han kjører mye mellom Polen og resten av Europa. Han fikk overlevert traileren ferdig lastet av sin arbeidsgiver.

Han ble forklart at lasten var delt i to partier, en last med stål og resten var stykkgods, noe som ikke var uvanlig for ham. Han sjekket aldri lastens innhold selv, men leverte lastepapirene i tollen på Storlien som vanlig. Papirene var på tysk, et språk polakken forklarte at han ikke forsto.

Tingretten konkluderte med at all rimelig tvil skulle komme tiltalte til gode. Han ble derfor dømt for å ha vært svært uaktsom da han ikke sjekket hva lasten inneholdt. I domspremissene peker retten på at yrkessjåfører har plikt til å gjøre seg kjent med hva slags last de frakter.

Dommen ble fengsel i 10 måneder, to måneder kortere enn påstanden fra påtalemyndigheten.

Påtalemyndigheten krevde også inndragning av tilhengeren som var brukt til smuglingen. Dette kravet ble avvist av retten fordi tilhengeren tilhører et leasingfirma som ikke visste at traileren ble brukt til lovbrudd.

Den polske trailersjåføren ble fradømt retten til å kjøre bil i Norge i en periode på 5 år.