AUF’eren var med under markeringen av sjuårsdagen for terroristens angrep med sprengladning i regjeringskvartalet og skytevåpen på AUF’s sommerleir på Utøya 22. juli 2011. 8 mennesker ble drept i Oslo og 69 på Utøya.

– De skal ikke bli glemt, sier Kristin Nybrodahl.

Over 130 møtte

Hun synes det er fint at så mange møtte opp i Hommelvik for å være med på minnemarkeringen søndag ettermiddag. Over 130 mennesker møtte opp.

– Det er viktig at vi kommer sammen for å minnes, og for å hedre det frie ord, demokrati og frihet. Dette er verdier som terroristen gikk til angrep, på mener Kristin Nybrodahl.

Hun var bare 10 år da tragedien rammet, men husker godt det som skjedde.

– Jeg ble virkelig redd, og fast bestemt på aldri å bli med i AUF, sier hun.

Aktivt med

Nå er 16-åringen aktivt med i den politiske ungdomsorganisasjonen. Hun mener det er rett og riktig at AUF tar tilbake både dagen og Utøya. Under 22.-julimarkeringen i Hommelvik søndag, hilste Kristin Nybrodahl både fra AUF og fra Støtterguppa for 22. juli-ofrene i Trøndelag.

Til sammen 8 AUF’ere fra Trøndelag ble drept da terroristen gikk til angrep på sommerleiren på Utøya. Blant de drepte var 16-årige Aleksander Aas Eriksen fra Stjørdal og 25-årige Rolf Christopher Johansen Perrau fra Malvik.

Grunnleggende verdier

Også Malviks varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) mener det er viktig å verne om grunnleggende verdier i det norske samfunnet.

– Respekten for hverandre og hverandres meninger, er helt grunnleggende for et åpent og velfungerende demokrati, sier Sveian.

Han mener disse verdiene er grunnlaget for et trygt og godt samfunn hvor vi kan bo trygt.

Under markeringen la folk ned roser ved minnesmerket som er reist i Hommelvik etter 22. juli-tragedien. Foto: Jan Erik Sundøy

– I Norge gjennomfører vi frie valg med fredelige maktskifter. Vi har en fri presse og en god tradisjon for å behandle hverandre med respekt i det offentlige rom sier Sveian.

Varaordføreren hilste fra Malvik kommune under minnemarkeringen i Hommelvik søndag.

Trues

I sin appell pekte Sveian på at de norske verdiene så til de grader ble truet og utfordret 22. juli 2011. Til sammen 77 mennesker mistet livet under terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

– Hver og en av disse 77 har sin familie og nettverk som i løpet av noen korte og hektiske timer ble direkte berørt og fikk sine liv snudd på hodet. Alle må hver på sin måte takle sorgen og savnet etter sine nærmeste. Selv om vi etter hvert forsoner oss med realitetene og på en måte lærer oss å leve med sorgen og savnet, vil minnene være der og følelsen av håpløshet aldri helt gå over, sier Sveian.

Tom for roser

Anne Mostervik i Malvik Arbeiderparti er glad for at så mange møtte opp for å være med under minnemarkeringen i Hommelvik søndag.

Arbeiderpartiet hadde kjøpt inn 120 roser som ble delt ut til folk som kom. Meningen var at hver enkelt skulle legge rosene ned sammen med kranser og blomsterhjerte etter markeringen.

– Det kom så mange at vi rett og slett gikk tom for roser, sier Mostervik.